V Kolinski načrtujejo tovarno gotove in polpripravljene hrane Domači meni na industrijski način Namen Kolinske, da v Ljubljani zgradi to-varno gotove in polpripravljene hrane, je v ljubljanski javnosti naletel na velik odrnev. To ni nič čudnega, saj bo nova tovarna pred-stavljala precejšnjo novost v družbeni pre-hrani v celotnem slovenskem prostoru. Ljubljana dnevno potrebuje 385 tisoč ob-rokov družbene prehrane, obstoječi obrati pa lahko krijejo le 70 odstotkov potreb. Potrebe se iz leta v leto povečujejo in nemogoče j_e pričakovati, da bi s klasičnim načinom pri-pravljanja hrane lahko zadostill obstoječim in novim zahtevam. Razen tega ima obstoječi način priprav-ljanja hrane v manjših obratih družbene pre-hrane zelo veliko pomanjkljivosti. Analize ka-žejo, da so obroki, pripravljeni v teh obra-tih.. zelo pogosto nezadovoljive kakovosti, problematični pa so tudi s sanitarnega vidi-ka. Razen tega, če bi sešteli vse stroške, ki jih delovne organizacije imajo z organizacijo manjših obratov družbene prehrane, bi se kaj kmalu pokazalo, da se marsikateri de-lovni organizaciji ne izplačajo. Priprave na gradnjo nove tovarne so ra-zumljivo sprožile številna ugibanja in celo pomisleke. Največ pomislekov nastaja zaradi prepričanja, da bo tovarna pripravljala kon-zervirano hrano. V Kolinski pa zatrjujejo, da temu ni tako. Dnevno bodo v tovarni pripravili 80 tisoč toplih obrokov, 74 tisoč mrzlih in 10 tisoč polpripravljenih obrokov. To ogromno dnev-no količino hrane bo pripravljalo 482 delav-cev, kolikor jih bo zaposlenih v novi tovarni. Tovarna bo dnevno nudila tri različne me-nije z različno kalorično vrednostjo. »Naj-lažji« meni bo imel 500 kalorij, drugi 750, trelji pa 1100 kalorij. Meniji se bodo pono-vili vsakih mesec dni, izbrani pa bodo iz dol-gega seznama najbolj običajnih jedi v Slo-veniji. Hrana ne bo konzervirana, kar 30 od-stotkov obrokov bodo s posebnimi transport-nimi sredstvi še tople prepeljali v obrate družbene prehrane po tovarnah in ustanovah v petih ljubljanskih občinah. Vsak obrok bo serviran v posodah iz po-sebne aluminijske folije, obroki, sestavljeni iz več jedi, pa bodo med seboj ločeni z isto folijo. Računajo, da bo le kakšnih 10 odstot-kov toplih obrokov prišlo v maloprodajo, 60 odstotkov toplih obrokov pa bodo takoj, ko bodo pripravljeni, ohladili na 4 stopinje Celzija. Pozneje j.ih bodo v manjših distribu-rijskih centrih pogreli na primerno toploto. V Kolinski zatrjujejo, da tako pripravlje-na hrana ne izgubi nič na svoji kakovosti. Tako jo pripravljajo povsod, kjer imajo in-dustrijski način proizvodnje hrane. Nevarno je le večkratno pogrevanje hrane, ali pa dalj-še izpostavljanje toploti, kar pa je danes še marsikje redna praksa. Posebne strokovne skupine bodo v Kolin-ski skrbele za biološko ter higiensko neopo-rečnost hrane. Hrano bodo pripravliali v to-varni tako dolgo, da bodo bakterije in dmgi mikroorganizmi uničeni, toda ne predolgo, tako da bi zadržala čimveč kakovostnih sesta-vin kot so vitamini, minerali in podobno. Iz-računali so tudi, da hrana iz nove tovarne ne bo draga v primerjavi s cenami v obsto-ječih obratih družbene prehrane ter da bo tovarna kljub temu lahko zelo uspešno po-slovala. Miro Simčič