Pomen serumskega cistatina C za ugotavljanje okvare ledvic med kemoterapijo - Vrhovec, Levin (Medicinski razgledi, 2000)
Mnoge citotoksične učinkovine, ki jih uporabljamo pri zdravljenju raka, lahko okvarijo delovanje ledvic, zato moramo pred in med kemoterapijo redno spremljati delovanje ledvic. Za oceno njihovega delovanja in zgodnjih okvar sonajpomembnejši testi očistkov. V vsakodnevni klinični praksi delovanje ledvic vrednotimo z očistkom kreatinina (endogenous creatinine clearance - ECC), saj so preiskave s pomočjo eksogenih označevalcev (npr. inulin, 51Cr-EDTA) nepraktične in obremenjujoče za bolnika. Pri določanju ECC lahko pride do zavajajočih rezultatov zaradi nedoslednosti bolnika pri zbiranju celodnevnega seča. Da bolnikom ne bi bilo treba zbirati seča, poskušamo odkriti enostavnejši in hitrejši način ugotavljanja ledvične funkcije. Cistatin C je serumska beljakovina, ki jo uvrščamo med inhibitorje cisteinskihproteaz. Nastaja v vseh jedrnih celicah. Njegova serumska koncentracija je neodvisna od spola, stanja prehranjenosti, akutnih in kroničnih bolezni ter raka. Ker se v večini izloča skozi glomerule, njegova serumska koncentracija korelira z glomerulno filtracijo (GFR). Namen naloge jebil ugotoviti, ali koncentracija serumskega cistatina C korelira z GFR oziroma z ECC. V raziskavi smo analizirali 117 vzorcev pri 56 bolnikih. Kreatinin v serumu in seču smo določali z metodo, ki temelji na Jaffejevi reakciji, ECC smo izračunali iz volumskega pretoka seča, telesne površine in razmerja med koncentracijo kreatinina v serumu in seču, cistatin C smo določili s turbidimetrično analizno tehniko PET. Podatke smo statistično obdelali s programom SimStat. Korelacijske koeficiente smo računali po Pearsonu v 95 % intervalu zaupanja. Pri primerjavi vrednosti serumskega kreatinina in cistatina C smo ugotovili visoko povezanost (r = 0,736) za celotno koncentracijsko območje. Odnos med vrednostmi cistatina C in ECC je določen s korelacijskim koeficientom r = 0,792. Pri 117 vzorcih se je cistatinC razlikoval od ECC v 8 primerih (6,8 %). (Izvleček prekinjen pri 2000znakih)
Keywords: cistatin; Cystatins; Blood; ledvice; kemoterapija; Antineoplastic agents; Adverse effects; Kidney diseases; Chemically induced; Kidney function tests; Glomerular filtration rate; Creatinine; Metabolic clearance rate; diagnostika