Tatlin, El Lisicki in Kosovel - Vrečko, Janez (Primerjalna književnost, 2009)
Razprava najprej analizira pojem in oznako kons in jo poveže z značilnim sovjetskim krajšanjem besed (loks, vešč), ki so ga prevzeli tudi nekateri evropski avantgardisti (merz, mont). V manifestu Mehanikom Kosovel ne polemizira le z Marinettijevim "mehaničnim človekom", ampak tudi z ideološko opredeljenim Tatlinovim "človekom-strojem", kot so Tatlinovo umetnost napačno razumeli berlinski dadaisti. Kosovel je sledeč Elu Lisickemu v konsih uveljavil praznino, ki se spreminja v plankonveksni in plankonkavni prostor, v črke v prostoru, kjer ni več ne perspektive ne gravitacije. Uporaba inženirskih skic, geometrijskega materiala in prostorske opredeljenosti konsov je vsebino in obliko učinkovito združevala v novo organično celoto, kar potrjuje, da je Kosovel poznal ruski in evropski konstruktivizem.
Keywords: Tatlin, Vladimir Evgrafovič, 1885-1953; El Lisicki, 1890-1941; Kosovel, Srečko, 1904-1926; literarna avantgarda; konstruktivizem; constructivism; ruska umetnost; slovenska poezija