Zaviralci ureaze - Frlan, Rok (Farmacevtski vestnik, 2013)
Ureaza je encim, ki katalizira hidrolizo sečnine do amoniaka in karbamske kisline. Ta encim je tudi eden glavnih vzrokov za razvoj mnogih bolezni, ki nastanejo zaradi okužb z urolitičnimi mikroorganizmi. Med temi sta najbolj poznani peptična razjeda, ki jo povzroča Helicobacter pylori, in sečni kamni, ki jih povzročajo Proteus spp. ter nekatere druge ureolitične bakterije. Izkoreninjenje bakterij in zdravljenje posledic okužbe je najučinkovitejši način terapije. Ta je zaenkrat relativno uspešna, vendar je ob naglem povečevanju rezistence na protibakterijske učinkovine načrtovanje in razvoj novih načinov zdravljenja pomemben ukrep za učinkovit nadzor nad omenjenimi okužbami. Ena od zelo perspektivnih tarč pri razvoju novih zaviralcev in cepiv so prav ureaze. Razvitih je bilo mnogo selektivnih zaviralcev ureaze, od katerih je najbolj poznana acetohidroksamska kislina, ki je tudi edina z dovoljenjem FDA za uporabo pri okužbah urinarnega trakta.
Keywords: Helicobacter pylori; peptična razjeda; sečni kamni; ureaze; zaviralci