Pristojnosti in naloge slovenskih občin - Brezovnik, Boštjan (knjige, 2021)
Inštitut za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo Maribor pripravlja in usklajuje katalog 'Pristojnosti slovenskih občin' v pisni in elektronski obliki (dostopen na www.lex-localis.info), ki je že več kot desetletje pomemben strokovni priročnik za delovanje občin. V katalogu je podan pregled pristojnosti in nalog občine po posameznih predpisih Državnega zbora, Vlade Republike Slovenije in ministrstev. Pristojnosti organov občine so podane posebej za občinski svet, župana, občinsko upravo in druge organe oziroma telesa v občini. Vsi predpisi, ki določajo naloge in pristojnosti občin so razdeljeni v 10 osnovnih poglavij in v okviru teh na podpoglavja, kjer so razvrščeni posamezni predpisi. Pristojnosti so podane v kratkih povzetkih pravnih osnov oziroma členov, ki jih določajo. V katalogu 'Pristojnosti slovenskih občin' so objavljene zbirke obsežnih strokovnih vsebin, podatkov, osnutkov aktov, primerov iz prakse in pripomočkov z vseh področij pristojnosti slovenskih občin.
Keywords: Lokalna samouprava; občine; Pravna ureditev; zakonodaja