Visokoporozne granule iz odpadnega stekla - Ducman, Vilma (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
V prispevku je podana možnost uporabe odpadnega stekla za proizvodnjo lahkega agregata. Iz drobno pomletega stekla z dodatkom penilca smo oblikovali granule. Temperaturni interval penjenja smo določili z visokotemperaturnim mikroskopom, s katerim smo lahko spremljali proces penjenja. V tako določenem temperaturnem obdobju smo nato posušene granule žgali pri različnih temperaturah in časih. Pri žganih granulah smo določili gostoto, vrsto poroznosti (odprta, zaprta) in vpijanje vode. Iz rezultatov menimo, da lahko takšne granule uporabljamo kot agregat pri pripravi lahkih in toplotno izolacijskih opek oziroma plošč, vendar bodo na tako pripravljenih opekah oziroma ploščah potrebne nadaljnje preiskave s poudarkom namehanskih lastnostih in trajnostih.
Keywords: steklo; penjenje; granule; agregati