Examination of AI-2 quorum sensing system Prevotella bryantii and Prevotella ruminicola-like strain by using bioluminiscence assay - Gorenc, Gregor (Acta agriculturae Slovenica, 2007)
Vamp prevežkovalcev predstavlja kompleksen mikrobni ekosistem, kjer pričakujemo obsežne tako znotrajvrstne kot tudi medvrstne medcelične komunikacije, vendar je o njih le malo znanega. Pri štirih vampnih sevih iz rodu Prevotella, t.j. Prevotella bryantii B14, TC1-1 in TF1-3 ter P. ruminicola-podobnem sevu 223/M2/7A smo preverili prisotnost sistemov za zaznavanje celične gostote tipa AI-2. Z uporabo biološkega testiranja avtoinduktorjev s testnim organizmom Vibrio harveyi BB170 smo ugotavljali produkcijo molekul AI-2 pri preučevanih mikroorganizmih. S preverjanjem vpliva časa biološkega testiranja ter substrata, uporabljenega v kemijsko definiranem gojišču CD, na signal bioluminiscence reporterskega seva, smo optimizirali biološko testiranje avtoinduktorskih molekul. Ugotovili smo, da je AI-2 tip sistema za medcelično komunikacijo prisoten pri P. ruminicola podobnem sevu 223/M2/7A, ki je induciral več kot 74 % bioluminiscence reporterskega seva, ne glede na prisotnost glukoze v kemijsko definiranem gojišču CD. Indukcije bioluminiscence pri sevih vrste P. bryantii nismo opazili.
Keywords: bakterije; mikrobi; mikrobiologija; prežvekovalci; vamp