Uporaba kontinuitetnih makroskopskih modelov za optimalno vodenje prometa - Strnad, Irena (visokošolska dela, 2017)
Sodoben življenjski slog zahteva visoko stopnjo mobilnosti, ki se odraža v povečanih prometnih obremenitvah. Na nekaterih najbolj obremenjenih avtocestnih odsekih dnevno prihaja do zastojev, kar daje vodenju prometačedalje izrazitejšo vlogo. Zaradi velikih zgostitev prometa se v okolici ozkih grlpojavljajo udarni valovi, ki običajno potujejo protitočno in povzročajo nenadna povečanja gostote prometnega toka ter posledično nenadna zmanjšanja srednje prostorske hitrosti prometnega toka.Udarni valovi povzročajo negativne ekološke in ekonomske vplive, z njimi povezani zastoji pa tudi potencialno nevarnost za prometne nesreče, predvsem v obliki naletnih trčenj. Namen doktorske disertacije jepredlagati učinkovitejše vodenje prometnega tokas spremenljivimi omejitvami hitrosti, ki temelji na zmanjšanju intenzivnosti in pogostosti pojavljanja udarnih valov. Najprej smo kontinuitetne makroskopske modele prometnega tokaovrednotili in izbrali najustreznejšega glede na kvalitativno sposobnost opisovanja prometnega toka. Z ustrezno numerično metodo smo nato rešili sistem parcialnih diferencialnih enačb izbranega kontinuitetnega makroskopskega modela prometnega toka in tako napovedali gostoto prometnega toka v prostoru in času ter z njo tudi udarne valove.Pri tem smo upoštevali empirično preverjeno odvisnost med srednjo prostorsko hitrostjo in gostoto prometnega toka. Na podlagi matematične teorije optimalnega vodenjasmo z uporabo diferencialne evolucije določili omejitve hitrosti, s katerimi v gostoti prometnega toka v prostoru in času zmanjšamo oscilacije, kar neposredno pomeni zmanjšano intenziteto in/ali pogostost pojavljanja udarnih valov. Ustreznost določenih omejitev hitrosti smo na koncu preverili še z mikroskopsko simulacijo in prometno-varnostno analizo.
Keywords: civil engineering; conflict; continuum macroscopic model; cost function; Disertacije; konflikt; kontinuitetni makroskopski model; kriterijska funkcija; microscopic simulation; mikroskopska simulacija; optimal control; optimalno vodenje; Promet; prometna varnost; shockwave; spremenljive omejitve hitrosti; thesis; traffic safety; udarni val; variable speed limit; Vodenje