Notarji kot ustvarjalci arhivskega gradiva - Prša, Anja (Moderna arhivistika, 2023)
Notarji so v Republiki Sloveniji pričeli z delovanjem leta 1995 in kot javnopravne osebe na osnovi javnega pooblastila ustvarjajo javno arhivsko gradivo. Gradivo notarjev je specifično in občutljivo, saj gre za različne pravne in civilne postopke, ki so zasebna zadeva med udeleženimi strankami v postopku, obenem pa je gradivo razmeroma mlado. Z različnih zornih kotov tako prihaja do več dilem pri upravljanju, hrambi in prevzemanju notarskega gradiva v pristojne arhive. Namen prispevka je razrešiti nekaj ključnih vprašanj glede dostopnosti in uporabe arhivskega gradiva notarjev ter digitalizacije pisarniškega poslovanja. Pri tem bo uporabljena metoda komparacije s praksami notarske službe sosednjih držav. Rezultati raziskave bodo prispevali k boljšemu razumevanju problematike upravljanja notarskega gradiva.
Keywords: access to archival records; archival legislation; archival records; arhivska zakonodaja; arhivsko gradivo; dostopnost arhivskega gradiva; Notaries; notarji; notary legislation; uporaba arhivskega gradiva; use of archival records