Effect of the abrasive grit size on the wear behavior of ceramic coatings during a micro-abrasion test - Korkut, Mehmet Horik (Materiali in tehnologije, 2013)
Za preizkušanje obrabe trdih prevlek se navadno uporablja mikroabrazijski preizkus. V tej študiji so bili vzorci mehkega jekla AISI 1040 prevlečeni s keramično prevleko iz različno trdih oksidov. Za ugotavljanje vedenja keramičnih površin pri obrabi z različnim trajanjem preizkusa je bila uporabljena metoda mikroabrazijskega preizkusa s tremi prostimi kroglami. Trdota prevleke je bila izmerjena z merilnikom mikrotrdote. Pri eksperimentih so bili za ugotavljanje vpliva velikosti abrazijskih delcev na obrabo keramične prevleke uporabljeni abrazijski delci SiC s tremi različnimi velikostmi (zrnatost 800, 1000 in 1200). Abrazijski učinek SiC-delcev in abrazijskih odpadkov je bil ocenjen in preiskan s SEM-posnetki površine prevleke. Glede na rezultate imajo vzorci, prekriti s Cr2O3, večjo odpornost proti obrabi kot vzorci z Al2O3 in njihova kombinacja s TiO2. Iz rezultatov se lahko tudi ugotovi, da povečanje deleža TiO2 v mešanici z Al2O3 povzroči zmanjšanje odpornosti proti obrabi.
Keywords: micro-abrasion; mikroabrazija; ceramic coating; keramična prevleka; velikost abrazijskih zrn; abrasive grain size