Iksodidni klopi, paraziti kuščaric (Lacertidae) v kraških in drugih predelih Jugoslavije - Tovornik, Danica (Scopolia, 1980)
Avtorja poročata o infestaciji kuščaric s klopi (Acarina: Ixodidae) v nekaterih predelih Jugoslavije. Preiskane infestirane kuščaarice izvirajo iz Slovenije, Srbije in Vojvodine, Makedonije Črne gore, večina pa z zahodnoistrskega, kvarnerskega in dalmatinskega otočja. Avtorja obravnavata med drugim tudi problem preživetja klopov na suhih, vegetacijsko revnih kraških območjih v vročem poletnem obdobju V nekaterih predelih sta kuščarici Lacerta melisellensis BRAUN in Lacerta sicula RAFINESQUE, edini vertebratski vir prehrane za klopa Haemaphysalis sulcata CANESTRINI et FAZAGO, kar velja posebej za zelo male otoke in skalne morske čeri.
Keywords: klopi; Acarina; Ixodidae; ticks; karst; kras; Jugoslavija; Yugoslavia