POSEBNOSTI V PREHRANI STAROSTNIKA Helena Dśolc, viş. med. sestśa onko loşki inştitut Ěublj ana Staranje je nenehno potekajoě proces, ki ga spremlja peşanje tîlîsnih funkclj zaraôi sprememb na tkivih' ośganih in organskih sistemih. Mnoge od teh sprememb so posredni ali neposśedni vzrok za nastanek slabe prehranjenosti. Zaraôi propadanja celic upade telesna teŽa in mişiěna moě, degenerativne spremembe na kosteh in osteoporoza zmanjşujîjo gibalne sposobnosti starega ěloveka. Zmanjˇanje ştevila celic v centśalnem Živěnem sistemu povzroěa opeşanje sluha, vida pa tudi vonja. Velike spremembe se pojavijo na sĎcu in oŽi´u; delovanje srca se zmanjˇa zaraôi molekularnih sprememb; Áile postanejo neproŽne, kśvni pśitisk se zvişa, prekévavljenost moŽganov, jeter, ledvic in mişic je zmanjşana. Zaradi okśnjene funkcije ledvic, kijo povzroěa skéěenje nefronskega sistema, so stari ljudje nagnjeni k dehidraciji ali k pśekomerni hidraciji. Zmanjˇa se tudi funkcija vseh Ález z notśanjim izloěanjem, kar povzroěi zniŽano presnovo inzni½ane energijske potrebe starega ěloveka. S starostjo se zniÁa iz|oę,anje pśebavnih sokov, upoěasni se peäistaltika żelodca in ěśevesja, zmanjşa se vsśkavanje hśanil iz zauŽIte hśane, zaradi oslabljenega delovanja jeter je okéqjena pśîsnova in oskśba s hranljivimi snovmi. Limfno tkivo, tkivo vranice' priż,eljca in limfnih vozliěev se bistveno zmanjşa' funkcija T in B cîlic jî okénjena, imunski sistîm je oslabljen. Morebitna slaba prehranjenost ali celo podhśanjenost dodatno prispevata k zniżanjl odpornosti. Starost je tudi obdobje, ko zaradi ştîvilnih koniěnih bolîzni starejşi ljudje pogosteje in v veějem ştevilu jemljejo zdravila, ki lahko vplivajo na prehranjenost. Najpogosteje so to őiuretiki, odvajala, sedativi, hipnotiki, beta blokatośji, analgetiki, aspirin in antirevmatiki. Nekatîra od tîh zdrayll vplivajo na izkośistek hranljivih snovi v telesu, nekatera na moŽganske centrî za uravnavanje teka in Želje po hśani, zopet druga spreminjajovonj in okus hrane, povzroěajo suhausta, draŽijo prebavila in zmanjşujejo vsrkavanje hranljivih snovi. Po dśugi stśani pa lahko razlilęnî diîte, ki so v tem starostnîm obdobju pogostejşe, vplivajo na delovanje zdravtl. Pśehrano starih ´udi moramo obravnavati Ďlldi z ekonomskih, socialnih in pslholoŠklh vtdikov' ki so maśstkda.; vzrok za to, da staäostnlk nî more zadovoljlti svojih prehranskih potreb kakovostno in v cîloti. Pomembno je finaněno stanje posameznika' saj jih veěina v tem Življenjskem obdobju razpolaga z omejenimi sredstvi, pomembna je prehśanska kultura in tradicija okolja, v katerem Živi, osebna izbira hrane' ki daje prednost bolj priljubljeni hrani, pśipravljenost in odpśtost 38 posameznika za nova znanja o prehrani in popestritvi jedilnikov. Za osebno zadovoljstvo in oběutek neodvisnosti je nepogśeşljiva fizięna sposobnost starostnika, da pride do trgovine peş, s svojim avtom ali z javnim prevoznim sreőstvom in da si pripravi hrano sam. Bolezni, ki se pojavljajo v starosti, se ne razlikujejo mnogo od tistih, ki se pojavljajo pśi mlajşih ljudeh, vendar potekajo kéoniěno' zôravljîrye je pa dolgotrajnejşe, zahtevnejşe in bolj izęrpava starostnika. Stari ljudje pogosto zamudijo najprimernejşi trenutek, ker simptome spregledajo ali podcenjujejo. Poleg tega ne Želijo nadlegovati svojega zdravnika, ali so celo prepriěani, da se jim bo posvetil manj kot mlajşim bolnikom. Żalima mnogo kéoniěno potekajoěih bolezni, med njimi so tudi obolenja s podśoěja onkologije, izrazit vpliv na pśehraqjenost bodisi zaradi znLŽanega vnosa hrane bodisi zaradi spremenjenih potreb organizma po energiji in hranilih. Mnogo staśih ljudi je zato podhranjenih Že na samem zaěetku zdravljen1a. Hitśa doloěitev vzrokov zato,ki so lahko fizięne, fizioloşkî ali psihiěne naśave, je bistvenega pomena za vzpostavitev pravoěasne in ustrezne pśehranske podpośe. Motnjî, ki so specifięnî za kasno Življenjsko obdobje in vplivajo na prehranski status, so nasledqje: - nezanimanje zahrano - nezmoŽnost nositi hrano v usta - pśoblemi z usti - te½ave s poŽira²jem - slaba prebava - slabljeno vsrkavanje hranilnih snovi (malabsorpcija) - zaprtje - inkontinenca Pri prehranski podpori starostnika moramo torej upoştevati starost v letih, bioloşko Staśost in zahteve, ki jih narekujeta morebitna bolezen in njeno zdrav|ienje. Poleg energije, potrebne za vzôrżevanje ustrezne telesne teŽe, mośamo biti şe zlasti pozośni na vnos kalcija in vitamina D, vitamina C' folatoé vitamina B 12, Železa, cinka teś na skéb za ustrezen vnos tekoěin in hiőracijo' Pśi prehranski obravnavi starostnika nikakoś ne Smemo prezreti blagodejnega vpliva telesne aktivnosti' Telesna aktivnost ima v vsakem Življenjskîm obdobju neşteto dobrih vplivov na zdravje: porabimo odveěne kalorije, vplivamo na srce in 39 oŽilje teś se psihiěno bolje poěutimo. Starost ne sme biti oviéa za redno aktivnost v okviru fiziěnih in psihiěnih sposobnosti posameznika, saj sprehod po sveŽem zraku pospeşi tek in s tem pomaga pśepreěevati pśehśanske nezadostnosti, vzdśŽuje mişiěno napetost in ravnoteŽje, kar prepreěuje padce, poşkodbe in zlome ter ohranja starostnika samostojnega in neodvisnega od tuje pomoěi in postreŽbe. ZAKIJUĘEK obdobje starosti je specifiěno. Nedvomno pśedstavlja najveěji izziv enaindvajsetega stoletja, ko se trudimo şe podalişati żivljenje in mu dati kakovost v vseh pogledih in do konca. Zandi posebnosti in izjemnosti tega ŽivĚenjskega obdobja je prehranska podpora staśostnikov vktjuěena v multidisciplinaśno in interőisciplinarno timsko delo v péimaśnem in sekundarnem zdśavstvenem vaĎstvu. Ljubljana, dne 27. 8. 2003 Literatura: 1. Thé.llnas B., Manual of Dietetic PśacÇicc, Blackwell Science, oxfośd, 200l 2. Pokorn D., oris zdtave prehśane, Pripośoěena pśehrana, Zdśavstveno varstvo 200l, letnik 40, Ljubéjana, 2001 3. Pokośn D., Skśivnost skéitih let, Pśehrana v tretjem Živ´jenjskem obdobju, Fośma 7, Ljub|jana, 1999 40