Slikovna citometrija v onkologiji - Strojan Fležar, Margareta (Medicinski razgledi, 2002)
Slikovna citometrija je statična kvantitativna analitična metoda, ki omogoča merjenje številnih lastnosti celic na objektnem stekelcu. S slikovnim citometrom lahko podrobno analiziramo količino DNA ter strukturo in razporeditev jedrnega kromatina v posamični celici, bodisi rakavi ali normalni, oziroma v celici, ki pripada neki vmesni stopnji med neoplastično preobrazbo. Za optimalno analizo s slikovnim citometrom potrebujemo celične vzorce, v katerih so celice nanešene v enem sloju in med seboj dovolj razmaknjene. Preparate barvamo po Feulgnovi metodi, ki omogoča stehiometrično barvanje DNA v jedru. Na podlagi jedrnih slik, ki jih posname slikovni citometer (optično elektronsko računalniški sistem) na celičnem preparatu, izračunamo številne jedrne značilnosti. Nove slikovnocitometrične značilnosti rakavih celic omogočajo dodatno opredelitev klasičnih kliničnih in histopatoloških dejavnikov poteka bolezni in odziva na zdravljenje. Predvsem pa upamo, da nam bo slikovnocitometrična analiza subtilnih sprememb kromatina na normalnih celicah omogočila odkrivati raka pri bolnikih, ki še ne kažejo kliničnih znakov bolezni.
Keywords: Neoplasms; Novotvorbe; tumor; Pathology; Ploidije; Slikovna citometrija; Image Cytometry; onkologija; Ploidies; merilne metode; diagnostika