Analysis of the influence of pavement irregularities on the lifespan of a vehicle's drive-wheel half shaft - Simović, Sreten (Strojniški vestnik, 2016)
Vozilo kot kompleksen tehnični sistem, ki je izpostavljen širokemu spektru vibracij, zahteva celovito analizo dinamičnega vedenja vozila, vseh ločenih sistemov in, posledično, analizo življenjske dobe elementov vozila. Ker te vibracije povzročajo predvsem nepravilnosti na vozišču in notranji viri, imajo največji vpliv nanje sile in momenti, ki nastanejo na stiku med površino in kolesi, ter vedenje deformabilnega kolesa. Analiza dinamičnega vedenja sistemov vozila mora zato običajno vključevati tudi vpliv kolesa kot deformabilnega kolesa, določitev relacij med odmiki nevzmetenih in vzmetenih mas, ter analizo nihajnega sistema, sestavljenega iz kolesa, pogonske gredi, vzmetenja in karoserije vozila. Zaradi opaznega pomanjkanja analiz in ugotovitev glede vplivov lastnosti sistemov vozila in vozišča na življenjsko dobo elementov pogonskega sklopa vozila, se lahko preizkusi utrujanja in zanesljivosti izvedejo z analizo utrujenostnih poškodb posameznih elementov pogonskega sklopa vozila pri uporabi vozila na različnih vrstah cest.
Keywords: nepravilnosti; obremenitve; polgredi; vozila; vozišče; vzmetenje; življenjska doba