Zdravljenje bolezni hladnih aglutininov z rituksimabom - Glaser, Marjana (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča. Bolezen hladnih aglutininov je redka oblika hemolitične anemije, ki je posledica povečanega nastajanja protiteles proti eritrocitom in je izjemoma posledica B-celičnih limfoproliferativnih novotvorb. Standardni načini zdravljenja so večinoma neuspešni. Bolniki in metode. Predstavljena je 76-letna bolnica, pri kateri smo ugotovili hudo hemolitično anemijo s hladnimi aglutinini. Kot vzrok smo našli v kostnem mozgu večje število monoklonskih CD 20 B limfocitov. Ker z običajnim zdravljenjem nismo dosegli uspeha, je prejela rituximab. Že po treh odmerkih so znaki hemolize izginili, koncentracija hemoglobina pa se je popolnoma normalizirala. Bolnica vsake 3 mesece prejema vzdrževalni odmerek rituximaba in je v popolni remisiji. Zaključki. Zdravljenje z rituximabom se vedno bolj uporablja tudi za zdravljenje imunih citopenij. Opisanih je tudi nekaj primerov zdravljenja bolezni hladnih aglutininov, pri katerih sicer s standardnim zdravljenjem večinoma ne dosežemo uspeha. Ker gre za redko bolezen, je le malo študij in le nekaj prikazov primerov, ki so do sedaj dokazali ugoden učinek zdravila pri tej vrsti anemije. Kljub visoki ceni ima rituximab veliko prednosti: hitro in dolgotrajno učinkovanje ter malo stranskih učinkov.
Keywords: Anemia, Hemolytic, Autoimmune; anemija; Anemija, hemolitična, avtoimunska; bolezen hladnih aglutininov; hematologija; Limfoproliferativne motnje; Lymphoproliferative Disorders; rituksimab; rituximab; therapy; Zdravljenje