Endovascular treatment of aortic aneurysm by endoprosthesis - Šurlan, Miloš (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Aortne endoproteze delimo po obliki, mestu aplikacije in po materialu, iz katerega so zgrajene. Po obliki so tubularne ali razcepiščne. Prve uporabljamoza premoščanje anevrizem prsne aorte in redkeje trebušne aorte. Anevrizme trebušne aorte večinoma premoščajo z razcepiščno endoprotezo. Aortneendoproteze so zgrajene iz opornega kovinskega dela in proteze. Oporni del je narejen iz nerjavečega jekla ali nitinola. Proteza je iz tkanine dakrona ali politetrafluoretilena. Oporni del pritrdi protezo na neprizadeti del aorte nad in pod anevrizmo namesto šivov. Protezo razpre in ji daje oporo.Natančno je opisan postopek uvajanja endoproteze in premoščanja anevrizme prsne in trebušne aorte. Prikazani so možni zapleti in natančno je opisan mehanizem notranjega puščanja in njegovo ugotavljanje. V naši ustanovi smo z aortno endoprotezo uspešno premostili anevrizmo aorte trem bolnikom. Pridveh v področju descendentnega dela prsne aorte in tretjemu v področju trebušne aorte, nižje od ledvic. Prvemu bolniku smo premostili prevdoanevrizmo, ki je povzročala hripavost, drugemu zaradi drugega poznega zapleta z deformacijo endoproteze z notranjim puščanjem po dvakratnem zdravljenju z endoprotezo v tujini. Tretji bolnik se je endovaskularno zdravljenje z endoprotezo kot manj invazivno opcijo odločil zaradi prestalih operacij na odprtem srcu. V zaključku smo na osnovi naših izkušenj in objavljenih rezultatov poskušali oceniti vrednost metode.
Keywords: anevrizme; aorta; Aortic aneurysm; Blood vessel prosthesis; Diagnosis; Intraoperative complications; ožilje; Postoperative complications; Therapy; Treatment outcome; zdravljenje; žilne bolezni