Mastering the siege - De Bruyn, Dieter (Primerjalna književnost, 2009)
Velike pripovedi o osvoboditvi pomembnih mest lahko najdejo svoje vzporednice v osebnih poročilih o istih dogodkih. Medtem ko so prve največkrat "monološke" in jih opredeljuje "epska" zgodba, se v drugih lahko kažejo značilnosti "polifonije" in odsotnost zgodbe. V članku sta kot primer obravnavani deli Adamoviča in Granina ter Białoszewskega.
Keywords: Bahtin, Mihail Mihajlovič, 1895-1975; literatura in ideologija; slovanske književnosti; svetovna vojna 1939-1945; Leningrad; Varšava; velika pripoved