Razkrajanje slovenskega srednjega sloja - Kos, Marko (Teorija in praksa, 2011)
Razvoj v tranziciji se je ustavil zaradi visoke brezposelnosti in preobrazbe, ki jo je vsilila globalizacija, zaradi velikih socialnih razlik skoraj ni več sredine, ampak samo spodnji in zelo tenak zgornji sloj. Družba je postala nepropustna. Ne velja tolažba o ponovnem dvigu. Frustracija diplomantov univerze brez dela je uničujoča in škodljiva. Skupaj je ljudi na meji revščine 411.000, kar je 20 odstotkov prebivalstva. Ta delež se povečuje z več brezposelnimi in z dviganjem minimalnih življenjskih stroškov. Če se ne bo gospodarsko stanje izboljšalo, bomo govorili o zdrsu večine prebivalstva v revščino. Diploma ne jamči dohodka, večjega od uspešnega kvalificiranega delavca. Posebno mesto zavzemajo kulturniki, razmere zanje so postale poniževalne. Honorarjev več ne izplačujejo ali pa so jih znižali na desetino iz prejšnjih let. Plačani so samo 'delavci', lektorji, prevajalci. Založniki tiho računajo, da je umetniško delo neke vrste hobi, družbeno priznanje, za kar ustvarjalci ne potrebujejo plačila. Postali so 'proletariat znanja'.
Keywords: Družbena slojevitost; Social stratification; Srednji razredi; Middle classes; Brezposelnost; Unemployment; Družbena pogodba; Social contract; Social differences; Socialne razlike; Slovenia; Slovenija