Identiteta in pogovorni sistemi umetne inteligence - Centa Strahovnik, Mateja (Bogoslovni vestnik, 2023)
Prispevek obravnava spreminjajoče se dojemanje sistemov umetne inteligence (UI) v svetu, ki ga umetna inteligenca – s poudarkom na pogovornih sistemih UI ali klepetalnih robotih – vse bolj določa. Z razvojem človeku podobnih robotskih sistemov UI se povečuje potreba po razumevanju identitete, ki jo ti stroji s prevzemanjem vlog, prej rezerviranih za ljudi (npr. skrb za starejše ali izobraževanje in vzgoja otrok), prevzemajo. Osrednja teza prispevka je, da je za razumevanje identitete takšnih sistemov umetne inteligence treba upoštevati vidik naše lastne identitete, ki jo v interakcijah s temi sistemi oblikujemo in projiciramo. V dobi, ki jo opredeljuje umetna inteligenca, so raziskave identitete ter interakcij med umetno inteligenco in človekom izrednega pomena in so ključne tudi za nadaljnji razvoj umetne inteligence.
Keywords: artificial intelligence; chatbots; ethics; etika; identiteta; identity; klepetalni roboti; large language models; umetna inteligenca; veliki jezikovni modeli