Intrastromalni roženični obročki (ICRS, obroček KeraVision, Intacs): dveletno klinično spremljanje - Ruckhofer, Josef (Zdravniški vestnik, 2002)
Izhodišča. Intrastromalni roženični obročki ICRS (Intacs, KeraVision, Inc.Fremont, Ca, ZDA) se uporabljajo za korekcijo nizke do srednje kratkovidnosti na Očesni kliniki Salzburg od leta 1996. Namen študije je bila ocena stabilnosti, reverzibilnosti in prilagodljivosti te nove metode. Bolnikiin metode. Poročilo se nanaša na rezultate 54 posegov - 30 oči z najkrajšim sledenjem 2 leti, na potencirano reverzibilnost (3 eksplantacije, od tega je bila za tem pri dveh opravljena fotorefraktivna keratektomija-PRK) in prilagodljivost (3 zamenjave). Rezultati. Nobeno oko ni izgubilo več kot eno vrstico najbolje korigirane vidne ostrine (pri 14 od 30 oči se je ta celo izboljšala). 73% (22/30) oči je imelo vidno ostrino 1,0 ali več, 47% (14/30) oči pa 1,25 ali več. Po 2 letih je imelo 47% (14/30) oči želeno korekcijo znotraj +-0,5 dioptrije (Dsph). Ni bilo značilnih med- ali poperativnih zapletov. Po odstranitvi ICRS se je refrakcija povrnila na predoperativne vrednosti znotraj +- 0,75 Dsph (MRSE) in +-0,50 Dsph (povprečna keratometrija). Bolnikom po menjavi ICRS se je vidna ostrina izboljšala na 0,8-1,0, pridobili so 2 do 4 vrstice. Zaključki. Po 2-letnem sledenju se zdi, da nudijo ICRS stabilno korekcijo za nizko in srednjo kratkovidnost. Poseg je do velike mere reverzibilen, potencialno prilagodljiv in ima minimalno tveganje. Eksplantaciji lahko sledi PRK z dobro vidno ostrino.
Keywords: Izid zdravljenja; Keratoplastika penetrantna; Keratoplasty, penetrating; kirurško zdravljenje; kratkovidnost; Miopia; Myopia; oftalmologija; Surgery; therapy; Treatment outcome; Vid, ostrina; Visual acuity; zdravljenje