ZAKLJUČNO POROČILO O REZULTATIH OPRAVLJENEGA RAZISKOVALNEGA DELA NA PROJEKTU V OKVIRU CILJNEGA RAZISKOVALNEGA PROGRAMA (CRP) »KONKURENČNOST SLOVENIJE 2006 - 2013« I. Predstavitev osnovnih podatkov raziskovalne^^p^aje^ctab l i k a s jr,^^^ f ^ 111 a 5. Povezovanje ukrepov za doseganje trajnostnegaja^j^-------------- 1 ^ 5.3.1 Posebni proizvodi in podpora sledljivosti j t ^ -Vij" 2008 2. Šifra projekta: t-rejyi-u. ■ v-ii.: _____i i V4-0312 3. Naslov projekta: Qü) _ _ ^^ izdelkov 3. Naslov projekta 3.1. Naslov projekta v slovenskem jeziku: Primerjava in razvoj novih metod za določanje avtentičnosti olja in prehrambenih izdelkov 3.2. Naslov projekta v angleškem jeziku:_ The comparison and development of different methods to determine the authenticity of oil and food products 4. Ključne besede projekta 4.1 ■ Ključne besede projekta v slovenskem jeziku: oljčno olje, pristnost, stabilni izotopi ogljika, maščobne kisline, konzervirane ribe 4.2. Ključne besede projekta v angleškem jeziku: olive oil, adulteration, stable carbon isotopes, fatty acids, fish in canes Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 c. ,, ^ ,. Stran 1 od 13 5. Sfaziv nosilne raziskovalne organizacije: Institut "Jožef Stefan" 5.1. Seznam sodelujočih raziskovalnih organizacij (R0): Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče Koper Univerza v Novi Gorici 6. Sofmancer/sofmancerji: Datum: 14.10.2008 Podpis vodje projekta: Doc Institut "Jožef Stefan" Ljubljana, Slovenija Podpis in žig i^^alc^': Äof dr. Jć irčič, direktor Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 Stran 2 od 13 II. Vsebinska struktura zaključnega poročila o rezultatih raziskovalnega projekta v okviru CRP 1. Cilji projekta: 1.1. Ali so bili cilji projekta doseženi? s a) v celoti b) delno c) ne Če b) in c), je potrebna utemeljitev. 1.2. Ali so se cilji projekta med raziskavo spremenili? ^ a) da 3 b) ne Če so seje potrebna utemeljitev: Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 Stran 3 od 13 2. Vsebinsko poročilo o realizaciji predloženega programa dela': y Evropski uniji posvečajo velik poudarek kakovosti in kontroli prehrambenih izdelkov Potvarjanje prehrambenih izdelkov predstavlja velik ekonomski profit za nekatere proizvajalce v živilski industriji, predvsem pa manjše podjetnike. Predlagani projekt se nanaša na problem ohranjanja avtentičnosti in dokazovanje potvorjenosti oljčnega olja z uporabo različnih metod in pristopov. Ker so analizne metode za ugotavljanje kakovosti in pristnosti oljčnega olja opisane v Uredbi Komisije EGS 2568/91, ES št 1019/2002 in FS št. 1989/2003 dolgotrajne in zahtevne, smo za ugotavljanje pristnosti uvedli novo metodo ki temelji na analitiki stabilnih izotopov ogljika v maščobnih kislinah. Vpeljava metode je potekala v prvi polovici leta 2007. Na kratko: v vzorcih oljčnega olja smo določevali maščobne kisline po postopku C01/20/Doc.no.24 EC No. 2568/91 Annex XB, ki se uporablja za določanje maščobnih kislin, ki imajo kislost manjšo ali enako 3 3 ut.%. Meritve izotopske sestave ogljika v posameznih maščobnih kislinah smo izvedli na masnem spektrometru za stabilne izotope IsoPrime GV Instruments s plinskim YnlT^M. ."^ ^^^^^ ' detektorjem ter s sežigno enoto in vmesnikom (CblKMS). Meritve izotopske sestave ogljika so podane z vrednostmi delta - □ v promihh (%o) glede na Pee Dee Belemnite limestone (PDB) standard. Pravilnost in potek meritev smo spremljali z uporabo laboratorijskega standarda. FAME - Fatty acid methvl ester z vrednostjo □ 13C -29,8 %o. Napaka meritev tako določene izotopske sestave ogljika v mascobmh kislinah izmerjena na dveh vzporednih ponovitvah znaša ±0 2 %o Pri meritvah smo poleg izotopske sestave ogljika spremljali tudi površino posameznih pikov na podlagi katerih smo lahko določili razmerja vsebnosti posameznih maščobnih kislin in Jih primerjali z razmerji določenimi na podlagi plinske kromatografije (GC/MS) Za potrebe hitrih presejalnih testov za ugotavljanje potvorjenosti oljčnega olja na podlagi prisotnosti karotenoidov smo preverjali tudi primernost tekočinske kromatografije visoke ločljivosti v kombinaciji z optotermično spektrometrijo TLS. Metoda temelji na določevanju karotenoidov, med katerimi v oljčnem olju dominira beta karoten Prisotnost drugih karotenoidov predvsem ksantofilov, pa je lahko pokazatelj dodatka drugih rastlinskih olj. Za to je potrebna visoka občutljivost detekcije, ki jo zagotavlja spektrometnja TLS, ki tudi omogoča hitro pripravo vzorca z enostavno razredčitvijo v mobilm fazi ob dodatku organskih topil kot je npr. kloroform. Pri delu smo uporabljali 50 kratno redčenje originalnih vzorcev olja, ki smo jih nato direktno injieirali v sistem HPLC-TLS. Tako traja celoten postopek analize enega vzorca 15 min. Omenjene metode smo uporabili za različne namene. Z meritvami avtentičnih oljčnih olj IZ razhenih območij smo dopolnili bazo podatkov za leto 2006, 2007 in 2008 in testirali uporabo stabilnih izotopov ogljika pri določanju geografskega porekla oljčnega olja Nadalje smo metode uporabili pri določanju avtentičnosti oljčnega olja v konzervah tun ki so na tržišču, m na katerih je označeno, da vsebujejo oljčno olje. Prav tako smo testirali metode na potvorjenih vzorcih oljčnega olja. V konzervah tun, ki so vsebovala oljčna olja smo del potvorb simulirali sami z dodatkom semenskega in lešnikovega olja, ki se uporabljata pri potvorjenosti oljčnih izdelkov. Pristna oljčna olja, baza podatkov, geografsko poreklo Potrebno je napisati vsebinsko raziskovalno poročilo, kjer mora biti na kratko predstavljen program dela z raziskovalno hipotezo m metodološko-teoretičen opis raziskovanja pri njenem preverjanju ali zavračanju vključno s pridobljenimi rezultati projekta. Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 Str:in 4 od 13 oPnega olja letnikov 2006^20^ ^2008 Meritvi oljčnega olja in v posameznih maščobnih k.slinah Vzrce z SloveniiTsi'"'" k't "" Vrednost □ 13C v celokupnem oljčnem olju se spreminja med -31 6 «/„„ in 7« , »/ , • tipično za C3 rastline. Podoben razpon DUC vredrstrzLedi'1 t ' 2007 medtem ko je .zotopska sestava posameznih maščobnih kislm v povprečif nVži" N^ohko mzje □ 1 C vrednosti z večjo variabilnostjo smo opazili v vzoreihTz Xe Je o , "f f-'- '"''"'"J' pokazale, da se potvonenLt olIcneL olja lahko določa z meritvami izotopske sestave ogljika v o einski in oairtm ki i i pn čemer naj bi bile vrednosti □ 13C16:0:ül3C18:f ! razmetT 1 av^ odstopanje od teh vrednosti pa naj bi pomenilo potvorjenos olja Vendar na ^ezul a^i' mentev ne potrjujejo omenjene predpostavke. Korelacije med vUostm L I C " ' in Dnci« —Jajo. Dobili smo dobro korelacijo med vrednostmi Dncie-O m OnClS.l za vsa tn obdobja (r2 = 0.65; p < 0.0001), vendar so vrednosti niiriR-r! povprečju za 1,0 »/„„ višje kot 013016:0 v letu 2006. Nasprotno smo v et 2007^ Oo^ □ C ^-iTfanct^ ^ ^^ Odvsnost^vred t pr logi 2 Razlo S OH T -^^-^Ina obdobja so grafično prikazana na sliki 1 v pniogi 2. Razlogi za odstopanja so lahko različni in na njih najbolj vplivajo klimatski faktorj, vendar je nabor meritev trenutno še premajhen in je potrebno praVeTzroL zt e spremembe se raziskati. Analize 140 prismih oljčnih olj s tehdko HPLC tIs so pokaza L vsebnosti beta karotena med cca 1 in 3 ng/mL kar je po podatkih iz H, ratu e v sr d ^ razpona ki ga navajajo za deviška oljčna olja in kk na visoko kakovost d V nek fpl« ki 1 Sr"'' ^ ^ nismo Lznall no (p gmertov), ki bi kazal, na potvorjenost z drugimi rastlinskimi olji. Rezultate meritev beta karotena smo vnesli tudi v bazo podatkov pristnih oljčnih olj Rezultate smo statistično obdelati in testirati uporabnost analiz pri določanju geografskega porekla o jcnega olja. Kemometrijske metode, ki jih uporabljajo 7ri ^"'pcl -d podatki, so običajno metoda glavni'h osi Pnnc^al clm „^ Analys s- PCA) m različne metode grupiranja. Kot je razvidno iz slike 2 v prilogi 2 že koncentracije m izotopska sestava maščobnih kislin daje zadovoljive rSa e pr ločljivosti oljcmh olj z različnih geografskih področij. Veliko bolj o lo jivos med posameznimi področjih bi po podatkih iz literature dosegli z uporabo meSevTzlp^ke sestave kisika m vodika v oljčnem olju. Ker smo imeli na vojo in dos eh -- --- - S Iz tabele 1 je razvidno, da se vrednosti □ 180 in GD med vzorci iz Slovenske Istre in Brd ne razlikujejo. Prav tako dobimo podobne vednosti za hrvaška oljčna olja Med ^ko olja IZ Cme gore razlikujejo od ostalih. Imajo višje 0180 m nižje OD vre nos^ od slovenskih. Povprečna vrednost za □ 180 je 25,4 ±0,5 »/„„, za DD pa - 53 ± 3 5 %„ olm pa smo spreminjanje vrednosti DISO m GD glede na leto proizvLnje. Najvišje ni80 □ D vrednost, smo določili v vzorcih iz leta 2008, najnižje pa v letu 2007 To pom m dä na vrednosti ne vp iva samo področje pridelave, temveč tudi leto proizvodnj v pojavi z bssgjlgkim, razlikami kot so število sončnih dm' in količin. p.nl^^J^^^^^ Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 Stran 5 od 13 Določanje potvorjenosti izdelkov iz oljčnega olja Nadalje smo uporabo stabilnih izotopov ogljika v maščobnih kislinah za ugotavlianie potvorjenosti testirali v treh različnih potvorjenih vzorcih oljčnega olja. Vzorec z oznako Cjran Gusto, mešanici olja z naslednjima oznakama in sestavo - COI 035-07- 70 % deviškega oljčnega olja, 10 % rafiniranega olja iz oljčnih tropin, 20 % sončničnega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline in COI 036-07: 80 % deviškega oljčnega olja z visoko vsebnostjo kampesterola in 20 % palmovega olja z visoko vsebnostjo oleinske kisline V vzorcu Gran Gusto potvorjenost opazimo pri analizi vsebnosti maščobnih kislin Vsebnost Imolne kisline 57,6 % je višja kot v pristnem oljčnem olju, medtem ko sta vsebnosti palmiünske m stearmske_kisline nižji kot v pristnem oljčnem olju. Vrednosti □ 13C16:0 = r29,l%o m GOClgrl = -28,5 %o sovpadata z vrednostmi pristnega oljčnega olja in na podlagi le teh meritev potvorjenosti ne moremo dokazati. Nasprotno kažejo rezuhati mešanice olja COI 035-07. Vsebnost posameznih maščobnih kislin je podobna kot v pristnem oljčnem olju, vendar pa se vrednosti □13C16:0in nOClS:! znatno razlikujeta med sabo. Vrednost DnClS:! je kar za 2,3 %o nižja kot □13C16:0. V pristnem oljčnem olju so vrednosti DnClS:! v povprečju za 1,7 %o višje kot □13C16:0. Rezultati tretjega vzorca pa nakazujejo, da tovrstvo potvorjenost dokazujemo lahko z meritvami vsebnosti posameznih maščobnih kislin kot tudi z meritvami izotopske sestave ogljika v maščobnih kislinah. Vrednosti DOCieiO in □13C18:1 sta enaki. Rezultati meritev ni3C16-0 m □ 13C18:1 v potvorjenih vzorcih so prikazani na sliki 3 v prilogi 2 V vseh treh potvorjenih oljčnih oljih, smo s tehniko HPLC-TLS uspeli zaznati prisotnost drugih karmenov iz skupine ksantofilov, ki niso značilni za pristna oljčna olja. To nakazuje na možnost uporabe metode za zaznavanje primesi drugih rastlinskih olj. Analize tuninih konzerv Poleg različnih olj obstaja na tržišču paleta prehrambenih izdelkov, ki pridobiva na dodatm vrednosti na račun slovesa oljčnega olja, kot na primer konzervirane ribe morski sadeži v oljčnem olju. Ce so nalivi konzerviranih izdelkov sestavni del trgovskega imena na primer »v oljčnem olju«, je naliv lahko samo oljčno olje brez dodatka katere druge vrste olja. Zaradi ekonomskih razlogov, pa proizvajalci v te nalive dodajajo cenena olja (rastlinska) m jih deklarirajo kot oljčna olja. Zato smo drugi del raziskav namenili testiranju uporabe izotopske sestave ogljika pri določanju potvorjenosti oljčnega olja v ribjih konzervah. V ta namen smo analizirali 10 naključno izbranih ribjih konzerv različnih proizvajalcev in določili izotopsko sestavo ogljika v maščobnih kislinah Rezultati meritev so zbrani v tabeli 4. Dobili smo dobro korelacijo med vrednostmi □ 13C16:0inni3C18:l (r2 = 0.74; p < 0.0001), ki se ujema z odvisnostjo med nnCie.-O m DnClSrl dobljeno v pristnih oljčnih oljih. Rezultati nakazujejo, daje oljčno olje v konzervah tun pristno. Primerjalno smo določevali tudi sestavo in vsebosti sterolov v oljih ribjih konzerv in ugotovili, da so rezultati skladni z zahtevami Uredbe Komisije št 2568/91 in 1989/2003 za oljčno olje. Primerjalno smo v Laboratoriju za preskušanje oljčnega olja pričeli z vpeljavo metod za določanje potvorjenosti oljčnega olja v konzervah tun. V prilogi 3 so zbrani vsi rezultati in vsebujejo poleg maščobno kislinske sestave, še vsebnost sterolov in triterpenskih dialkoholov (uvaol in eritrodiol). V ekstrahiranih ter prečiščenih oljih (brez prostih maščobnih kislin, ki lahko motijo pri tekočinsko kromatografski določitvi tnacilglicerolov) so s kombinacijo plinske kromatografije (maščobno kislinska sestava) in tekočmske kromatografije (triacilglicerolna sestava) določiti □ECN42 (razliko med teoretično in praktično sestavo triacilglicerolov s particijskim številom 42 za dani sel maščobnih kislin) in tako ugotavljali morebitno potvonenost s semenskim oljem. Iz Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 c. ,, ^ ,. Stran 6 od 13 rezultatov je razvidno, da so oljčna olja v konzervah tun pristna (□ECN42 < 0,2), kar smo predpostavili tudi na osnovi meritev izotopske sestave ogljika v maščobnih kislinah Izmerjene koncentracije beta karotena v olju iz ribjih konzerv so bile v vseh primerih bistveno nižje kot pri pristnih oljčnih oljih in niso presegle vrednosti 0,1 [xg/g. Izvedba in rezultati preiskusa Da bi testirali uporabnost stabilnih izotopov za določanje potvorjenosti oljčnega olja smo izvedli poskus, kjer smo pristnemu oljčnemu olju dodajali različno % sestavo semenskega ah lešnikovega olja. V ta namen smo izbrali 6 konzerv tun s pristnim oljčnim oljem in jim dodah 5 %, 10 % in 20 % semenskega ali lešnikovega olja. Analize smo izvedli takoj po dodatku, druge pa po 25 dneh, tako da smo konzerve zaprii in jih pustili na sobni temperaturi. Rezultati meritev so zbrani v tabeli 5 v prilogi 1 in grafično prikazani na sliki 4 v prilogi 2. Razvidno je, da se dodatek semenskega ali lešnikovega olja opazi takoj že po dodatku 5 % olja. Glavni vzrok je nižja izotopske sestava maščobnih kislin v semenskem m lešnikovem olju. Po dodatku semenskega oziroma lešnikovega olja se posledično zniža izotopska sestava obeh maščobnih kislin. V primeru, če bi bila izotopska sestava oleinske in linolne kisline pristnega oljčnega olja podobna kot v semenskem oziroma lešnikovem olju, dodateka le-teh ne bi zasledili na osnovi meritev izotopske sestave. Bi pa dodatek semenskega olja zasledili po maščobno kislinski sestavi. Tako opazimo znižanje vsebnosti oleinske kisline ter povečano vsebnost linolne (18:2) in linolenske kisline (18:3) do 3 %. V pristnem oljčnem olju je vsebnost linolenske kisline ponavadi od 0,4 do 1,0 %. V vzorcih izvedenega poskusa smo določili tudi vsebnost bela karotena s HPLC-TLS in poskušali ugotoviti uporabnost metode za določanje potvorjenosti oljčnega olja. Zaradi nizke uporabljene moči vzbujanja z laserjem (476 nm, 40 mW) in nujnega redčenja vzorcev pri uporabljenem postopku, dodatkov rastlinskih olj v koncentracijah do 20% nismo uspeli detektirati. Metodo bomo zato v prihodnje preverjali na novem TLS sistemu z možnostjo vzbujanja z močmi do nekaj 100 mW. Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 1 I od 13 3. Izkoriščanje dobljenih rezultatov: 3.1. Mcšen je potencialni pomen' rezultatov vašega raziskovalnega projekta za; ^ a) odkritje novih znanstvenih spoznanj; K b) izpopolnitev oziroma razširitev metodološkega instrumentarija; 3 c) razvoj svojega temeljnega raziskovanja; ^ d) razvoj drugih temeljnih znanosti; Xl e) razvoj novih tehnologij in drugih razvojnih raziskav. 3.2. Označite s katerimi družbeno-ekonomskimi cilji (po metodologiji OECD-ja) sovpadajo rezultati vašega raziskovalnega projekta: El a) razvoj kmetijstva, gozdarstva in ribolova - Vključuje RR ki je v osnovi namenjen razvoju in podpori teh dejavnosti; b) pospeševanje industrijskega razvoja - vključuje RR, ki v osnovi podpira razvoj mdustrije, vključno s proizvodnjo, gradbeništvom, prodajo na debelo in drobno, restavracijami in hoteli, bančništvom, zavarovalnicami in drugimi gospodarskimi dejavnostmi; c) proizvodnja in racionalna izraba energije - vključuje RR-dejavnosti, ki so v funkciji dobave, proizvodnje, hranjenja in distribucije vseh oblik energije. V to skupino je treba vključiti tudi RR vodnih virov in nuklearne energije; d) razvoj infrastrukture - Ta skupina vključuje dve podskupini: • transport in telekomunikacije - Vključen je RR, ki je usmerjen v izboljšavo in povečanje varnosti prometnih sistemov, vključno z varnostjo v prometu; • prostorsko planiranje mest in podeželja - Vključen je RR, ki se nanaša na skupno načrtovanje mest in podeželja, boljše pogoje bivanja in izboljšave v okolju; e) nadzor in skrb za okolje - Vključuje RR, kije usmerjen v ohranjevanje fizičnega okolja. Zajema onesnaževanje zraka, voda, zemlje in spodnjih slojev, onesnaženje zaradi hrupa, odlaganja trdnih odpadkov in sevanja. Razdeljen je v dve skupini: f) zdravstveno varstvo (z izjemo onesnaževanja) - Vključuje RR - programe, ki so usmerjeni v varstvo in izboljšanje človekovega zdravja; g) družbeni razvoj in storitve - Vključuje RR, ki se nanaša na družbene in kulturne probleme; h) splošni napredek znanja - Ta skupina zajema RR, ki prispeva k splošnemu napredku znanja in ga ne moremo pripisati določenim ciljem; i) obramba - Vključuje RR, ki se v osnovi izvaja v vojaške namene, ne glede na njegovo vsebino, ali na možnost posredne civilne uporabe. Vključuje tudi varstvo (obrambo) pred naravnimi nesrečami. Označite lahko več odgovorov. Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 Stran 8 od 13 3.3. Kateri so neposredni rezultati vašega raziskovalnega projekta glede na zgoraj označen potencialni pomen in razvojne cilje?_ Razvili in vpeljali smo nove metode za določanje potvorjenosti in geografskega porekla oljčnih olj. Metode temeljijo na masni spektrometriji, s pomočjo katere določimo izotopsko sestavo ogljika v oljčnem olju in maščobnih kislinah izoliranih iz oljčnega olja m uporabi optotermične spektrometrije TLS s katero določimo koncentracijo beta karotenov. Podatke smo vključili v bazo podatkov slovenskih pristnih oljčnih olj ki obstaja ze od leta 1992. Nove metode smo testirali tudi na drugih prehrambenih izdelkih ki vsebujejo oljčna olja kot so konzerve tun. Ugotovili smo, da konzerve tun ki se prodajajo na slovenskem tržišču vsebujejo pristna oljčna olja._ 3.4. Kakšni so lahko dolgoročni rezultati vašega raziskovalnega projekta glede na zgoraj označen potencialni pomen in razvojne cilje? Na osnovi baze podatkov, ki smo jo osnovali, in z znanjem, izkušnjami ter novo razvito"" metodologijo, ki smo jo pridobili s projektnimi raziskavami, sledimo direktivam EU glede nadzora avtentičnosti in kvalitete prehrambenih izdelkov. S pomočjo že obstoječih in na novo razvitih metod bomo lahko spremljali kakovost in pristnost slovenskega oljčnega olja. Raziskave bodo tako v pomoč slovenskim proizvajalcem oljčnega olja pri vzdrzevanju certifikata, oziroma pri zaščiti oljčnega olja Slovenske Istre ki je prvi slovenski proizvod vpisan v »Register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb« pri EU. S tem bomo prispevali k okrepitvi konkurenčne sposobnosti agro-živilske industrije. Rezultati projekta podpirajo razvoj sistema za monitoring prehrambenih proizvodov m razvoj metod za izvajanje kontrole živil. Z možnostjo dokazovanja avtentičnosti oljčnega olja v prehrambenih izdelkih bodo pristojni organi zaščitili in zavarovali kakovost oljčnih proizvodov hkrati pa tudi zaščitili potrošnika in dobro ime države proizvajalke oljčnega olja.___ 3.5. Kje obstaja verjetnost, da bodo vaša znanstvena spoznanja deležna zaznavnega odziva? 3 a) v domačih znanstvenih krogih; 3 b) v mednarodnih znanstvenih krogih-K c) pri domačih uporabnikih; El d) pri mednarodnih uporabnikih. 3.6. Kdo (poleg sofinancerjev) že izraža interes po vaših spoznanjih oziroma rezultatih? Izražen je bil interes inšpekcijskih služb, ki skrbijo za kakovost prehrambenih izdelkov. 3.7. Število diplomantov, magistrov in doktorjev, ki so zaključili študij z vključenostjo raziskovalni projekt? V okviru projekta poteka delo dveh doktorjev, ki so v fazi zaključka. Obrazec ARRS-RJ-CRP-ZP/2008 Sli an 9 od !3 4. Sodelovanje z tujimi partnerji: Sodelovanje na evropskih projektih: Interreg III A - Sosedski program Siovenija^Itahia- 1. Akronim: SIGMA 2. Akronim: VALO-PT (Milena Bučar-Miklavčič korodinatorka projekta) 3. Akronim 4 Akromm: TIPI-NET(Milena Bučar-Miklaveič korodinatorka projekta) interreg III A - Sosedski program Slovenija-Madžarska-Hrvaška Akronim: RFGI (Milena Bučar-Miklavčič vodja projekta) Bilateralne sodelave: SLO^CIP TO^f' " karakterizacija slovenskih in ciprskih sadn.h sokov Kreiranje ciprske in slovenske baze podatkov za pristne sadne sokove (2008-2009) mflIV06-07-37: Analiza sledov biološko aktivnih snovi v kompleksnih vzoreih (2006- BI-SCG/05-06-28: Razvoj biosenzorskih tehnik za detekcijo toksičnih spojin (2005-2006) SLO-ITA/05 Karakterizacija apulijskih in slovenskih prehrambenih izdelkov s spektroskopičnimi m kemometričnimi metodami (2006-2009) 4.2. Kakšni so rezultati tovrstnega sodelovania'^_ Rezultati tovrstnega sodelovanja so zelo uspešni. Sredsi^^Jdli^^^jih^^Ä Paktov Interreg III A in Intetreg III B so omogočila raziskova no d Io n pod o u kakovost, m pnstnost, oljčnega olja ter nabavo sodobnejše opreme za nadabne de ^ n umestitev v mednarodni prostor oljčnega olja me za naaaljne delo m ™ •'"'nfi*', "i "a voljo v Sloveniii m smo izvedi, del določenih raziskav. Meritve izotopske sestave kisika v ol čnem o^u o potekale preko slovensko-italijanske sodelave. Uporabo stabilnih izotopov p^ sZrSr 1 ie na aruge preiirambene izdelke kot so mleko in sadni sokovi 5. Bibliografski rezultati^ : ll^^djoprojeha in ostale raziskovalce v projektni skupini priložite bibliografske izpise za ToZt ^^^^^ ki so nastala v okviru pričujočega Bibliografijo raziskovalcev si lahko natisnete sami iz spletne strani:http:/www.izum.si/ Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 Siran 10 od 13 6. Druge reference'* vodje projekta in ostalih raziskovalcev, ki izhajajo iz raziskovalnega projekta: B ZNANSTVENE KONFERENCE ---- B.Ol Organizacija mednarodnega simpozija Univerza v Novi Gorici je organizirala 15. mednarodni simpozij Spektroskopije v teoriji m praksi. Seminar je potekal v času od 18.4.-21.4. v Novi Gorici. Na simpoziju so sodelovali raziskovalci iz različnih držav in predtsvili svoje rezultate in razvoj metod na področju spektroskopije. Predstavitve so povzete v knjigi abstraktov BAVCON, Mojca (ur.), TREBŠE, Polonca (ur.). 15th International Symposium Spectroscopy in Theory and Practice = 15. mednarodni simpozij Spektroskopija v teoriji in praksi, Nova Gorica, Slovenija, 18.-21. april 2007/. Book of abstracts = Knjiga povzetkov/. Nova Gorica: Univerza, 2007. XVII, 125 str. ISBN 978-961-6311-44-1. [COBISS.SI-ID 232354560] V okviru te organizacije bi izpostavili še naslednje dosežke: B.02 Predsedovanje programskemu odboru konference, ki jo je izvedel Prof Mladen Franko B.03 Referata na mednarodni znanstveni konferenci, kjer so bili predstavljeni rezultati projekta: OGRINC, Nives, GAMS PETRIŠIČ, Marinka, BUČAR-MIKLAVČIČ, Milena. An application of stable carbon isotopes in determination of geographical origin and authenticity of olive oil - Uporaba stabilnih izotopov ogljika pri določanju geografskega porekla in pristnosti oljčnega olja. V; BAVCON, Mojca (ur.), TREBŠE, Polonca (ur.). 15th International Symposium Spectroscopy in Theory and Practice = 15. mednarodni simpozij Spektroskopija v teoriji in praksi, Nova Gorica, Slovenija, 18.-21. april 2007. Book of abstracts. Nova Gorica: Univerza, 2007, str. 14. [COBISS.SI-ID 20710951] LUTEROTTI, Svjetlana, MADŽGAU, Azamela, ČERNIGOJ, Jasmina, MARKOVIĆ. Ksenija, KILIĆ, M., FRANKO, Mladen. Quantification of carotenoids in tomato based products by UV-Vis and HPLC-TLS techniques = Določevanje karotenoidov v prehrambenih izdelkih iz paradižnika z UV-Vis spektrometrijo in HPLC-TLS. V-BAVCON, Mojca (ur.), TREBŠE, Polonca (ur.). 15th International Symposium Spectroscopy in Theory and Practice - 15. mednarodni simpozij Spektroskopija v teoriji in praksi. Nova Gorica, Slovenija, 18.-21. april 2007. Book of abstracts. Nova Gorica* Univerza, 2007, str. 98. B.04 Vabljeno predavanje, v okviru katerega je dr. J. Kidrič predstavila uporabo stabilnih izotopov pri določanju avtentičnosti prehrambenih izdelkov: KIDRIČ, Jurka. Use of NMR in food quality control - Uporaba NMR pri nadzoru kakovosti živil : [invited keynote lecture = vabljeno uvodno predavanje]. V; BAVCON, Mojca (ur.), TREBŠE, Polonca (ur.). 15th International Symposium Spectroscopy in Theory and Practice = 15. mednarodni simpozij Spektroskopija v teoriji in praksi. Nova Gorica, Slovenija, 18.-21. april 2007. Book of abstracts. Nova Gorica: Univerza 2007 str 13. [COBISS.SI-ID 3709466] Navedite tudi druge raziskovalne rezultate iz obdobja financiranja vašega projekta, ki niso zajeti v bibliografske izpise, zlasti pa tiste, ki se nanašajo na prenos znanja in tehnologije. Navedite tudi podatke o vseh Javnih in drugih predstavitvah projekta in njegovih rezultatov vključno s predstavitvami, ki so bile organizirane izključno za naročnika/naročnike projekta. Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 1 I od 13 D.05 Akreditacija laboratorija Laboratorij za preskušanje oljčnega olja je pridobil akreditacijsko listino št. LP-040 leta 2004 in jo uspešno vzdržuje predvsem z vsakoletnimi udeležbami v mednarodnih laboratorijskih testiranjih. Laboratorij je uvrščen na mednarodno listo odborenih laboratorijev za področje oljčnega olja pri Mednarodnem svetu za oljkarstvo. Lista je objavljena na spletni strani www.internationaIoIiveoil.org. Tudi v letu 2007 smo sodelovali v medlaboratorijskem primerjalnem testu za določanje fizikalno-kemijskih lastnostih oljčnega olja. Laboratoriji, ki so ustrezali predpisanim kriterijem in med katerimi je tudi Laboratorij za preskušanje oljčnega olja iz Izole, bodo dobili ustrezne certifikate in bodo objavljeni na spletni strani mednarodne organizacije International Olive Council (IOC). F.15 Razvoj novega informacijskega sistema/podatkovnih baz 1. Vzdrževanje baze podatkov o kakovosti pristnih oljčnih olj na Slovenskem. F. 18 Posredovanje novih znanj neposrednim uporabnikom (seminarji, forumi, konference) L Organizacija Mednarodnega strokovnega posveta - Dnevi sredozemskih sadnih kultur 2006, ki je potekalo 9. in 10. 11. 2006 v hotelu Belveder v IzoU in 1. Mednarodni simpozij o avtohtonih oljkah 11. 11. 2006 v Taverni v Portorožu. V okviru strokovnega posveta smo organizirali obiranje oljke županov. Oba dogodka sta bila organizirana v sodelovanju z Društvom oljkarjev Slovenske Istre in Društvom oljkarjev Štorta Piran, Kmetijsko gospodarske zbornice Slovenije, Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova' Gorica in Poskusnim centrom za oljkarstvo Koper. 2. Organizacija mednarodnega znanstvenega sestanka SIGMA Final Conference Miiesia 30.3.3007 ' ' 3. Sodelovanje pri organizaciji mednarodnega znanstvenega sestanka »Novi raziskovalni pristopi v sredozemskem kmetijstvu«, Izola, 24.oktober 2007. 4. Sodelovanje pri organizaciji Seminarja o kakovosti in pristnosti oljčnega olja, Izola, 8. november 2007, kjer smo predstavili dosedanje delo na področju oljčnega olja in metode, ki se jih poslužujemo za določanje potvorjenosti prehrambenih izdelkov iz oljčnega olja! Ogledali smo si tudi oljčni nasad in seznanili s postopkom nabiranja oljk ter obiskali oljarno Hrvatin. Seminarja seje udeležilo 24. predstavnikov iz Ministrstva za gozdarstvo, kmetijstvo in prehrano ter inšpektorjev iz celotne Slovenije, ki se ulcvarjajo s kakovostjo prehrambenih izdelkov. 5. Rezultati projekta so bili predstavljeni v prispevku z naslovom »An application of stable isotopes in food studies« na Workshopu dne 17.12.2007, ki so ga organizirali na Ministrstvu za zdravje v Nikoziji na Cipru in na katerem so bili povabljeni tudi gostje iz drugih vladnih organizacij, ki se ukvarjajo s potvorjenostjo prehrambenih izdelkov. 6. Rezultati so bili predstavljeni tudi v vabljenem predavanju z naslovom »Stable isotopes in food analysis« na Workshopu »Specific methods for food safety and qualitv« dne 23.9.2008, v Beogradu. Ostali dosežki: z Uredbo Komisije (ES) št. 148/2007 z dne 15. februarja 2007 je Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre z geografskim poreklom prvi slovenski proizvod vpisan v »Register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb« pri EU. Za to registracijo je več kot desetletno delo strokovnjakov in pridelovalcev Slovenske Istre. Prvi skupni projekt raziskovalcev in oljkarjev, katerega cilj je bil zaščiti oljčna olja Slovenske Istre pred neusmiljneno konkurenco masovnih proizvajalcev je pričel leta 1994 Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 c. ,, ^ ,. Stran 12 od 13 s projektom Izoblikovanje znamke oljčnega olja in se uspešno nadaljuje s stalnim nadgrajevanjem baze podatkov o tukaj pridelanih oljčnih oljih tudi s tem projektom. V mesecu maju 2007 smo odprli degustacijski prostor in prostor informacijske pisarne v Izoli. Slovesna odvoritev je bila 23.maja 2007. Za javnost je bil izdan v posebni prilogi Dela - Delo in dom dne 24.oktobra 2007 prispevek o oljčnem olju z naslovom: »Kraljica med maščobami«, kjer so sodelovali tudi sodelavci Laboratorija za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega olja iz Izole._ Obrazec ARRS-RI-CRP-ZP/2008 c. ,, ^ ,. Stran 13 od 13 Priloga 1 CO 00 CM O) o o o o o o o ,, CO CM o o o o o o o +1 +I +1 +1 +1 +1 +1 If) ^ o o f-- CO o o o o o o +1 +1 +1 +1 +l 41 r- (NI h- a> o o m CO ^ o> ^ ^ Ö ^ ^ « CN o o CM csi COCOCOCOCOOOCOCO oooooooo oooooooo +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 +1 coTco'-tocooiin •^h-^oicNj-a-'i-o '-^'-^csi'-^cvojoicsi COCOCOtOCOcdtOCOCO OOOOO T-OO h-cocococo ocoto Ö CN Ö o +1 I"- +1 .. o s CO O) d d ® 03 g CO o H o CO o § s CO o cd c6 5 Ć6 g' 2 cb CM cs) C» O CM T- vn csi 00 csi ^ CO csi CO CM CM CM CM CM CM CM co vr o m lO lo m ^ o 0> o -s- 01 CO <0 CM CM CSJ m t-- 03 CM t-- O 05 •«r TT CN t^ CO o CM CM cococococococococo o> lo CD CO CO ■v in (ß CO CO o CO 05 o cnr--r--a)CM(DO)fOO cocococo^-r- CO CO U3 CO CO r-- CO h- CO CO CO CO CO lO CO o o CM CO CO CD cd 03 C32 o (£5 d CT) CO CO CM m 1/2 CO o CO CO ^ CM CM CM CO CO CO CO lO m CO CO CM cn cd CO CM CM CO C o 'S uj E <ö CO cn lo ^ CO CD »t CO a> o r^ o in lO vD <35 o o O) o CM to CO CM CO <" p o Ifl o ^ 'S 55 o o-o N C O) N ••= (O < o: ^ s ^ ili CD i i 3 •U UJ •o LJ UJ ■o •O •CO ■o 1— LU N o: UJ ■C» cc U) > > LU > O o § o O z z z o: ci: o: Q Q Q_ o « o (C n t •t/) ii: ■M ■OT •t/j k i: k z ■o -> o < < < < < CQ O •o z z z Z z z 2 o CC 'O •o •o ■O •O ^ CC ^ < CD m CD CD CD CO 0. tO s O O O O O U) CO s m to r^ o^ T in fo n T •W •W 'Cn ■(/> •CO •CO •05 5c: i: M: is: § 5 s! y o Ö o o o i i T 52 h- 2 O ^ rg d O o d d d d d d d d d o d d d d d d d -J o d d ViliSl V>ISN3A0nS va^a vy09 VNdO < g < o Ö W W z V><§>! r-- ID cd 'J iri CO rt ID uS rt 05 lO (N o csi r-J to ^ r>i N. CM CN| (NI CNJ CM o CO CM CD t^ rt rt rt cri Ö Ö CN rt rt T O) t^ O) a> Ö iri rt rt ffllOOlt^CO ^CO-tf ^ •«r o CM ^ o> cn CM T- o> h- cc) a> Ö cd CM CM CJ rt CNI Q .B 9 2 > Q Q O Ö; UJ O o g o ? E s o w e .s 9 s' d"- -ß-: •O •=• < <0 2 2 32 OtS E < ^ p = O- < cč o h-C5 O tO 6 0) m J 6 d O h. O h' O g h- C5 O §> g o Š n o -J O o d d d ooooo ooo MaH vrnvil VriNVdS oj° CDCDU5 «Tt cn'cd coitM ifj'rtcocri'rrgcNi-^cocodco^ioiriinio« ^to T-t- tDiDO o5c^to^io<»'đ-*-coaDa)Ooa>coa)0>T-co^oco^cooMT-ciqoco ocN -"t-^ tNCNicvi iNcocoo^ i^cocn coco r-cNco cvjcocimo-^-r'-ooacOT-cnr^oquTiT-oiqmqqqajT-^r^r^coqcN« odd do T-'-r^r^ otOT- CVJT COOCM a)coo>T-Moj coo> CMcnffl a>u3io tor^J o-tl-oi qco-^ Ort« SS ««« ««SM^O^^SOSMSN^mc^ now o^ t-cocM u3McococD'r'i;cocsic\u500>(»t--r~-ooa5r--a>r~t^C'j-'-iO'a-i^ino)coa>- ± ^ Cl •ui •CO ■CO •tO ■M 'CO -CO d o 0 o o O i: i: ^ o iO CO (D li> <0 «D 3Avzya anviso 'W <0 « 'to 'Cd w « 'i/) 'tß <ß irtc\r\icoco«coc>jcNojcvic\icr)cocor'itNim r-^wcN^csicNi^NCsicviv-oicocNicNCNicvjcvicNicv^csicsio-r^'^ ^^rri/Tiz-ii^rnfTiaiirifTimfTicrioiTicOOjoiro .....^ <0 <0 <0 JSN3A01S o a> CO T- ^ T- lo Ti- m m o o o o . . o o o -H-H-H-H'^'^-H-H-H ooHÖddddoddodöödöodd OCO.^OrMlN'-'-toCOOcoOfMCĐCOCOoOCil SooooooRoooo'-'. OOOOOOOOOOOOO. -OO CO c^ o p CP C| p o eo CO CO CO co CO CO xi in iri iri d cc cd o o o o 5 co CO 00 CO ^ M CO CO CO CO CO CO CO CO CO CO CO ^ a E >■8 N N Q> CQ Et: Ir ococNjco^csicNiyswc^ioc'ju^iusco^ujcNicococgsaioco^T-^ iriuSddt-^uSduidiiiifiiWdirid^^cdcbddiritdddcb f^C\j(iOcoCvJinCOt~-CNOt0003CĐtOt~-t~-COCOOlOCnCO j-^cocMo^iococococN-a-^tor-ip^-iinh^cococo^co (» et) ffi K d cn cT> t^" d d d d cn cj) icNCNcC0C0CvJ®T-fV»-«fO;^;5C0C005do3ddcdcdcriddddcT)cdd& CO t^ P-- cn a> CO 05 d cbddojcodcdcboacbdcdcddcbcbdd'-dd^ooSSSf.^^ S CN CN Ä C^ tN CNl CNI CN CN C\ C^ cocococococococococococorocococococo CNCO'-ajCOCOCDlOUI'-^OCOlDOOW^CD^CO^ cncjityifflddcncdoacndddcjicodcddddcjjcbaDd iJlIDUjT-t^OT'^OO'-r^W^UiCSI^CÖQ^QIOin^^COMpinpir ddcndobddddddcbddcnoaciidddddcridddd SWCNCNRCNCNC^cvjcncn 3250: Q Q M ^ O Q O 5 ÜJ 2 o CC Sii CC UJ o ■CO < £ S g S o £ z P Ž 5 ^ i I i 3 O S I S < C š O LU ^ a lil o « o z > CD ^ < O U3 O T Z < -> cc tr 3 ° S - o F, 0000 h. h- s ° ^ S S r^ ji 0 0 h- š r>w 0 i 0 0 0 0 S 0 0 § 0 0 0 0 0 0 0 0 o CD E C N 0) E ro (A o a C 3 O E CD C >o o E cu C Q. D ^ O Ü > CO ^ O) o C co "cfl (1> > ro (U (fl o CO Q. O O E o > O ^ 0} ^ E o CL E ro C >o 3 N N o; ro a: N n (0 'o a> o N n > 1- > CO cvj iri ui CN CJ CncOCDOCMCOCĐCMCNCOCNCOCMCOOtNCO WW. ,-looc0c0C^Ja)CMt~--ocM^0u>^CT>c^'-'-•^-T-lr)^--c0lr)^~^- CM r^ t-- ui ib m m T COCMT-030CDU>r^cnT-COOCvj rOCOCOCOCOCOCMCOCNCsiCNCvi^COCO-sr TCOCOOJCNCOCVJCM-'t^ of^cocooir^-oooi/)^ cocDtĐtntor-coh-'-tD^ cocsicNfOcorocNcocsifsico Ü ccioicdcxicocdcdcdoicdcdMfflaicdcdcoaacscow ,E » CN CO CO r^ (N CO tritslcdojcdcdcT>cdcy>öööööö5ö5CRcJioa)OCX>cj5cncn» CM CN Ol fO O) cji cji CD o CO ^ m oj O) Ö rOCOCOCOCMCMC^ICMPO CO ^ m C31 C» o 03 U) CO CO CO o a> ai ' ' OOO^OOOOOOOÖJfflOOÖÖÖcriÖCicDÖ'^OOO cocococorocorocococoroc^ojcocoopcococNcoc^ CNC^C^CNC^CNC^C^C^C^CNrjJC^COCNCNC^C^ r\lt^^COCOOCOaicocdcdcno>OT r\ICNCvJ(\CNcdo5CTic75CT)ii> I I O) d) ^ £1 ra (1} V) I/) Ü .9 o Ö o o o Ü 03 "äi _ _ _ _ O) CJ a> o (J o CO Ü 3 !S o o Ü jj o o fo (O ca CO <0 CO (5 ™ CO m to M CB CO 10 (rt » M "C- — OJ d) (D OJ CJ - ^ ^ ^ 13 ^ ^ C CO C3 CD fO co C — -ii: ^ ^ n o £ Ü2 S2 S2 Ü ««www« ÄOj'sajiDaj'äSaja) (11 flj /I» fii m (U Ü o ^ 9> corococncocococo ^ ^ ^ <0 fo CO CO ^ M M CO M M ^ Q ^ M U 52 S2 m -n; T5 > E o (rt mW ca o -= en n 2 č' iS -o .£ to 0. O Crt TTS JjQ.CrtCflLLO^'W ^ D ^ 'O £ i i i o •o iS o < o o: < Ü > < - $ m o: < < D Q Cfl ~ O Q >u a: z UJ Q O 3 (D Q. X Q- C3 5 O o: o: z o < < 5 S > 3 3 O Ü. 2 M ^ CH CJ < o s ii < _l cc < Ll- > o (J < < m m cc ca cc I o. Ü. Ü. Q d I- o UJ ^ S UJ o ii: Ü ,9 C5 cc a: o o ^ ¥ o UJ W LU 9 < ^ UJ lU < CO CO cococoMcooDcocococococococococococococogmgrororagroraTOcoooffigra OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOCSOOCSCp 1- C<4 CO -T uS 6 r^ CO <55 o cv ooooooooo c') 4 uS CO t~- CO 0> CN CO 'I m r-cocno'-cvco'j- t-r-JCNCMCMCJC^JC^CVCNCMCOCOCOCOCO ooooooooooooooooooo oooooooooooooooooo 't o CM T- C0CO(7>COCOCOCO-. — -W-S,™™ 3 -- ^ ^ ^ oooooooooooooooooooooooooooooooo <£> CO I-- r^ m icojcvjcocN]rMc>jcNc>jcNi(NCvjf>jcsicsjCM o M Ol o o (NI o o o if> r--. o COCO COf^MCviv-^fOC^COCO COCNMCOf^ o r-- fO 'j-•«t CO o cr> o 5'-OCr)iOOJ05»-OC005COCOC>JCOOC£>(0T-fO-^CSJ(NT-C>JMU5t~~CNJ o5Ödc)öö0505OTa305od«oia)cy>ajaiöö 00000000000)0050000 ooocooooo)OOCT)ooooooooooo)ooajo coMM«McocococoMC\cor\irococo«coro«corocoo«rocNco«CN 0> 05 CN CNi CN CN CN fO CD (N O) fO !? ra ra ra o S m ro ni <0 •O ^ ^ ^ «Q fO CD fD (O ^ ^ ^ ^ .Ü 0) ai SSSS8iSSSS-!2 n (O n3 a)4)a)ii>a)(u— 4)— oo) (nrofljroni'oSro'nj'S'ractBcto™ .s Q .s ® .S " .S S S S 2 S co(D(i>|ij(uU.Q,aj,, — Lt-aju, Ö e S2 W M ^ ^ ^ ^ ^ ^ MMCincoM»« v>(j>,'ruyv>viMU> n ^ ^ fD ni S .3 0) (D (O CD ^ a> TS -K TS U. U. >C0 O ro d (u E E www n CO (0 03 CD (O n •n P .= CD acDO-co^oci. ^TT D u. UJ (J, LU LU J > £ X •t/5 o W > "ET li Q U 5 -y ■y LU > > WOO CO _l _l s:? w o < Lil o J sc LU s m O z o: O Ü ii: D. Q tu LU cL •o < s ^ 2 O 2 ? ° ^ i; š ii z ? ^ < < ^ CC ÜJ o o _ o o o - Ö ^ -v 1.1 D < > Ü W > Z o -o š ? ? ca o 'O 5 o > « o 5 o < - CD O LU O o H CO UJ o < Ct IX o i 5 9 < 9 I > UJ i § 8 ^ a (i: -J 3 ct coeocococococooscococococococococoascocococococĐcocccocococoiĐcocococococococococococococo OOOOOOC300000000000000000000000000000000000000 ^U5 CO CO Ö) o> — CO CO CO o — ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo ^COtNCDCOCNh-WCMCOOg COCOOCOCOLDC^CO' ^ M N- O f ' pT-cocntoOTT-T-t-OiOTOjT-oo wooio^ocoommus'-oci^incooiCNjcO'i't^cvco ««'TcocrjcgMwcococo'cvr^csin'M CO CO CO « « CO CO CO ® (J) 03 CO (Ö rri m rn ^StiS^^'^'odcjioiaidcocß'oiSa) COCgf^O^CNCNtNtNCVCSIOJCNCVCNN^CN •^cqcpcNT-OTfOcDiooOT^cnS-^OTSm 2 s s s 9 9 5 9 o o «''I o> o> ö 05 Ö d ««CNoptOCNCOCOCOrOCOfvlfvJCNICOCNICoS p^ CO CO IO CO CD CO 00 ^ O) to 05 to CM 'S- C\J o CD CNCĐCĐi; m > 2 Cć en O < o 5 S > "9 ÜO IZ LU LU o: 3 ijj w crt IJ o if LU ? K m P lu ^ O C w z o: 'S O 'N ^ -I CC > Cfl CO >C/5 < o > o: tr S < O < y Q P i; o: LU ijj o Q. o. CD gggggggggggge®®«® ^ in CĐ ri c6 cn 03 CO CO CO CO 03 CO _ __ooooo oooooooooo oooödödo 05 to r^ CD c^ CJ c^ eg o> o> o> o o> ooooooooooo o o o o o o o TO CD O) 0) C >o "5 jC 'c CD O _n s: CD C £ C o )0 'l/i CD E > CD O) O 0) > TO « O. O O > 03 E 3 N 0) Ü1 iS o O tO = N o M S lO £ v> a o> lO C33 h- co CM C3> ai iri CN cd 00 lO CD iri co ^ cn h- m Tf 00 CM co cvj C3> cri LO CD CD cd cd cd co h«- h«. CD CD h>- h«. CD CM O co co co CO h«. co lO 00 cvj 00 co csi cd od CM cd t co lO cn O) C7) C73 co G) d r- d d d d ^ d r-» r«. CO h» CD ■«J- t o> o c:3 CN d CO iri ^ d in d CD o C35 O CD co CM <33 ai CJ> o> OD d cd cd d cd CNi CM cg CM cg CM CM CM CM h- r^ CSi UO CJ^ CD Ln 00 'a; co c6 cd CN CNJ CN CM CN CM CM CM CM CM r— o co co 03 CO 00 h- O d d d d d d d d d d fO oo co cg CM 00 CM CM co co lO o o 00 CD co CM Cjj c\i T— cci UO d cd cd d d CN CO CN 00 co CM co CM co C33 CJ3 co T- CM co d d d cd C» d cd d d cd CM CM CM 1 CNj CM CM CM CM CM CM S ^ o 'co o o Z z o > > o C Ö O f š t Ji o. S ^ LU C ÜJ O_> CO O Q .5 > < .5. ^ .5 ^ < 3 5 > ^ > H e 3> o nj I 0) o O = .co C (II C -J :5J 3 ß'o < z Q Z O ö o H < II o: ^ o o > < 3 O o uj Cd < s o 3 d o D o E CĆ. OJ < = s > •(/) o o fO h«. O co ro O cn ro cd ci o o CN h-o co o O O O O o o o o o cp lO O - CO o> cd ® OJ uri 2! CO IO CO r». o CO cnJ csi c-i cvi (NI CN CM CSI O) to o ^ o o OD CO Irt CM o M CO CO Tl^ h- CO r». o> tO CO Ö Ö d d Ö Ö (O a> lo at ^ lo lo ^ CD cvi CNi ö ö T- ö Q CO ^ CO CO CM d CO CM CO CO CO csi CM CO CO CO O) CO lO CO c» ci d T- d d f-- "J- CO CO CO N- d csi CO d o <0 E c o I s T- CO CM CO o d cd d cd Ol CO CM CO CM CO CM lO If) CD ^ ^ CO CO o a> o ^ d d d CO CM CO CO CO CO o fO lO CM Ol ^ CO CO C51 CM o d cci CO cd d C51 CM CM CM CM CO CM CO m o V C75 Ol CD Ol CJ) T- o h- CD O) Ol o cococM^-ocj) '-cDcor^cJioi N. CM CO CO CM CO r«. CM ^ ^ d cd d d d csi CO CO CM CO CO CM CSI t^ CO CO 'S- cn T- CO CO CO ^ Ol ^ d ^ d CO CM CO CO CO CM T- CO CO o CO o d cd d d cd CO CM CO CO CO CM CD ^ CM CJl h- Ol d cd CM d d cd CO CM CO CM CO CM CO t-» Tj- (O CO CO r- d CM d CO CM CO CO CO CM Ol CD CD o o o cd ^ T-^ cd CO CM CO CO CO CM M ^ N ^ N ü m r- 2 N- o cp o Q. o cp o CO ifi S CO CO p^ CO ••5 tr CO _i S -I _i O O O 5 O O O h- o r-- o C3 O Q. o o O CM CO Ol s CM CO d) CO CO •1 ^ CO CO _l _l _J s -1 _i _i O o o 5 O O O Priloga 2 -25 -25 (%o) Slika 1. Odvisnost od v pristniii vzorcih iz leta 2006, 2007 in 2008. 6- 4- 2- CSI Ü CU -2- -4- O o □ ^ la Ji □ 1—I—r □ Slovenija O Hrvaška ♦ ItalijR t^ Španija 9 Grčija A Sirija □ □ ^ Ü ir A A •Ü ^ ■tr •Ü T—I—I—I—1—'—1—I—I—'—I—I—r -5-4-3-2-1 0 1 2 3 4 5 6 7 PCI Slika 2. Projekcija oljčnih olj v ravnini, definirani z dvema glavnima osema PC1/PC2 po metodi glavnih osi (Principal Component Analysis - PCA), ■25 (%o) Slika 3. Odvisnost 6 Ci8:i od 8 Cien v pristnih vzorcih iz leta 2006 in treh izbranih potvorjenih vzorcih oljčnega olja. -25 ^ tuna 1 ■Ö tuna 2 ■v tuna 1 + semensko olje o tuna 2 + lešnikovo olje —1-1-1-1— -28 -27 -26 -25 8 Ci6:o Slika 4. Odvisnost od v vzorcih tun iz konzerv s pristnim oljčnim oljem, ter primešanim semenskim in lešnikovim okljem v različnih % razmerjih. Priloga 3 > q: LU N z o X ? z D h- N O > > o _l o q: LJJ h-co H C/) O z CD LU O) > < h- co UJ (/) s UJ0|0J8}S910q Aoioja^s L|9SA }souqesA ß>i/6iu □ O LO cd ¥ 5 CO o cm r— cd cm (9-l.)Bi0SA % 'in CO co LO' co LO" co r-- cd co cm O co |0jeiseu9AB-/-v % in m fo o" o co o" o) co o" cm co o" lo cm ö" |ouaiSBUjß!is-/-v % in co o" co cm o" T— co Ö" co uo o' cm o' 9 |0U9!pBiseujß!is -PZ'9-V % in O) cd o" co cd Ö" r^ Ö" cm co o> o cm' 9 !0J9iseu9Ae-g-v % in o 2 t7 louejsoiis % m cd CO o" m co o' co o" o co o' lo lo o' e |0jajS0i!S-đ % m m K cd cd K G> 05 oo" IT) ■"šT N-Ö" co -šf | % m CO cd ö" co cr> o" cm h-o" lo cd cn 1. |0U9!PB1SBUJ6!1S % m CM CM o" o cm o' co co Ö" cd c7) o' co > m to l-/-V % in o o o" o o o" O O Ö" O O Ö" O O o" |0j9iseujß!is % m CO r^ o" cm cd o' co uo o" cm cm_ o co louBisadujBX % in h-o o" co o o" cd o o' oo O o' co o o' |0J91S9dLllB>{ % m Csl co CM O co" co co_ cm' o co_ cm' G) o co' 10J91S9]0L|U9|!19UJ-t73 % in r— 00 Ö" O CM o" lo Ö" lo cm Ö" h-o' 10jajSB>i!SBjg % in o o o" O O o" co o o" o o o" o o o' I0J9?S9|0H % in cm o o' cn o CM Ö" co o co LO r--co o' en LU f O z LU 1- O z Q LU o: > < z —3 LU N. o I <£> PO o h> O ) h. ro ^ O h-o 1 oo eo -J o r«. o 1 o> fO _J o o o _J O LU < a: < CL X (U o. E (0 CD E CÖ cd Q o C C o t- >(/> 1- co C ■U cz o h-CO CD oo o CO co h-CD CD O) o OM O CO T— CO LO o o CO h- lO h- lO 00 CO co C7> co IO C\J CO 00 co o> CD o o o o O CNJ CO o CO h- CM co CO o o O o o 05 h- co cy> CD o CD CO LO O o o o o o LO CNJ co to o co CD (O CO G> CO CM CD LO o o o o o o CO co N- to o CM CM CM co co uo 0\J co h- CM co o o O O o o o o o o o o o o o o o o o o O) Ö" CSJ CD CO ctT •t— CM CD cd" h- Ö" T— CD lo" h- o h-o h«. o o h-o r«! trs -J o O O o -J O C o i— B o ro o a3 o > cc Ü CĆ LU N Z O D I- N O > > o o (n er UJ UJ I- I- CO CO CO N LU LU C/) a: > cn CO o CO LU LU (T CO > cn] (9-I.)e;osa % 'in O) OJ o o LTT CJ) cn co co" C75 CN r--co" O) CD O 05 |0J9iSBU9AB-/-V % in o" CO Ö" CD un Ö" UO o" CO CM o" (TJ 2 0 |ouaiseujß!is-/-v % in O) eo o" CD CM o' CD o" o" o" CO (ü O 9 lOUaipBlSBLUßüS % in CD CO Ö" O Ö" O T— CD cm" ro cn" CO o C ^ 0) 9 |0J8}seueAe-g-v % m a> CT> cd" CM cd" cn OvJ LO" 00 CO CN cm" > 03 > loue^soiis % in m •"šT o" CD CO o" un o" CN o" CM CD o" B 'to o Q. 3 0 C > o o e [0ja}s0i!s-£| % m CO cd" CO CM LO LO" co a> co m" co CD m m" co 2 |0J81S0J81>1 % in CD o T— co co T" LD •«T -r- 0) y> 'c ]OUSjpB}SBLUßllS -es'5-v % m r^ CNJ o" CO CM o" CO Ö" o> o Ü0 N 0) E m |0JaiS9dLUB>|-/-V % in o o o" o o o" o o o" O o o" o o o" o a. V) o |OJ81SBUJ6!1S % in 00 o> o" CD o" CO o" ■r- CD T— OJ C CO C 'O |0UBiS9dLUB>j % in CO o Ö" CD o Ö" 00 o o" O v- o" 05 O o" |0je}S9dujB>j % in CO LO co' o co" co" OO 00 co' (D co' t_ Q. |0jais8|0L|ua|ji8uj-t72 % in CO o" CM CM o" lf5 CD o" o co o" o> o" [0j8jse>j!sejg % in o o o" o o o" O o" o o o" O o o" |0J91S9|0H % in o o o" o o o' o o o" o o o' o o o" cc LU < 1-O z UJ H C/5 O -z. Q LU ir > < •z. —J UJ p- o > Ö5 rj- CO h- CO r^ o o o o CO o CO CO CD CO o o O o O o> O) CD o> CD h- CD CD CM CD o O O O O CO h-■«d- IO CT) T— lO o o o o oo T— lO CO C3) lO CD CM LO CD O o O O o O o o o O o O o LO o o o o o CO CO CM CO LO CD O) CO r— o o o CM h-f- CM T— a> o O o O o o CM LO CM CM CN CO LO CO CM CO CO CO CO CO m CD C35 CO CO r»-CM CO o O o O o o o O O o o O o o o o O o o o o o o o o o o o o o o o o o o r^ o N. O h-o K o O CM «o m -J O O -J o o -1 O C o ^ o ro o 1— CD o > CO 0) <0 e o h: CD o. C/5 CM O ÜJ > CĆ LU N Z O X D h-N O C0 < CO 0-PZ 0 % m Z'0> o ö" <0 o o" co o ö" o Ö" co o o' h-, o o" ozzo % in z'o> cg o" o ö" o ö" o" o" r- o" l-OZ 0 % m Vo > co CM Ö" h«. CN o" co CN o" o co Ö" 00 csj o" CM o" O-OZO % in 9'0> O o' CT) CO o" co CD o" o Ö" o" co co o" e:8L 0 % m O'l. > co o" to CD ö" O CD o' CM r^ o" LO CD o" CM N- o" Z'Ql 0 % in 0'1-3-9'e cd co CTT co uo" lO co cm" T— o co co' lO m o o' c^ o ö" o o" T— o" T- o" Oi o o" 0-n 0 % m e'o> co o o" lo o o" O o" o o" h-o o" lo o o" L^QL 0 % in 9'e - e'o 05 ö" co m T~ co o_ o) o" co (y> r— 0:9!. 0 % in O'OS-9'Z 05 CNT co o" CD co" co co v— t— o lO 0-Pl 0 % in so'o> o ö" co o ö" O Ö" o o' CM o o" co o o" ZVN03V to> co o o" T- o ö" co o" m T— o" co o" CD o o" f- w O z Q h-o 1 tđ to o N. O 1 f} O r^ o co fo >J O r»-o CD »J O r-o 1 T- o {T LU 1- LJJ < < Q. O 2 UJ LÜ ü: > < z —3 LU 5 X 0) Q. E C/3 OJ £ TO tü Q O C C o 'CO D 1- (0 C TD C O C o o co o cn O o T— cm o O o O co CN CJ> cm cd cn G> cm o O o O co co a^ co o CO co o o o o (O (J) cd m cd T— cd o O o O co N- to 05 cm cd" cd G> CO co co irj" o CNl co co h-h«. cd lO cd h- Oi cd cd co co co co cm co o o CD O - o o O o co o h-o h- o co o o o o o cd O) cd c» cm h«. CD O o ^ o cm O csj cd co co o o O (N o Tt O cm O o o O O o o o" tn O o o o o N. O N. o h-o h~ O cnl iT) -J O O O -J O t— o ro o 0) o > 03 O 0) cč £ o o: ro o. co POVZETEK V predlaganem projektu smo razvili in vpeljali nove metode in pristope pri določanju avtentičnosti in geografskega porekla oljčnega olja. Uporaba stabilnih izotopov ogljika v oljčnem olju in posameznih maščobnih kislinah omogoča dokazovanje potvorjenosti oljčnega olja s cenejšimi olji med drugimi tudi z lešnikovim oljem. Z omenjeno metodo potvorjenost z lešnikovim oljem lahko dokazujemo samo v primeru, če se izotopska sestava oleinske in linolne kisline pristnega oljčnega olja in lešnikovega olja razlikujeta. Metode smo testirali tudi pri dokazovanju pristnosti oljčnega olja v konzervah tun. Najprej smo določili vrednost AECN42 (razliko med teoretsko in praktično sestavo triacilglicerolov s particijskim številom 42 za dani set maščobnih kislin) in tako ugotavljali morebitno potvorjenost s semenskim oljem. Iz rezultatov je razvidno, da so oljčna olja v konzervah tun pristna (AECN42 < 0,2), kar smo predpostavili tudi na osnovi meritev izotopske sestave ogljika v maščobnih kislinah. Izmerjene koncentracije beta karotena v olju iz konzerv tun so bile v vseh primerih bistveno nižje kot pri pristnih oljčnih oljih in niso presegle vrednosti 0,1 jig/g. Meritve izotopske sestave pristnega oljčnega olja in maščobnih kislin v kombinaciji z meritvami smo nadalje uporabili pri določanju geografskega porekla oljčnega olja. Izkazalo seje, da se 5'^C vrednosti ne razlikujejo samo na podlagi geografskega porekla temveč so odvisne tudi od leta proizvodnje. V vseh treh vzorčevalnih obdobjih razmerje med 5'^C|6:o:5'^C,8:i odstopa od predvidenega razmerja 1:1, kar nakazuje, da to razmerje ne more biti indikator potvorjenosti, kot je bilo predvideno v prejšnjih raziskavah. Analize pristnih oljčnih olj s tehniko HPLC-TLS so pokazale vsebnosti beta karotena med cca 1 in 3 |ig/mL kar je po podatkih iz literature v sredini razpona, ki ga navajajo za deviška oljčna olja in kaže na visoko kakovost olj. Z omenjenimi meritvami smo nadgradili bazo podatkov pristnih oljčnih olj za leto 2006, 2007 in 2008. SUMMARY In the proposed project, we have developed and introduced new methods and approaches in determining the authenticity and geographical origin of olive oil. The use of stable isotopes of carbon in olive oil and individual fatty acids can be proved useful for detecting the adulteration of olive oil with cheaper oils among others, also with hazelnut oil. It was found that by that method adulteration with hazelnut oil can be proved only if the isotopic composition of oleic and linoleic acid of genuine olive oil and hazelnut oil are different. We also tested the method in proving the authenticity of olive oil in canned tuna. First, we determined AECN42 (the difference between the theoretical and practical composition of triacilglicerols with the partition number 42 for a given set of fatty acids) and also established a possible adulteration with seed oil. From results it is clear that the olive oil in canned tuna is genuine (AECN42 < 0.2), which we also assumed on the basis of measurements of carbon isotopic composition in the individual fatty acids. Measured concentrations of beta-carotene in oil from canned tuna have been in all cases significantly lower than in genuine olive oils and did not exceed the value of 0.1 mg/g. Measurements of isotopic composition of genuine olive oils and fatty acids in combination with were further used to determine the geographical origin of olive oil. It turns out that S'^C values do not depend only on the geographical origin but are also related to the year of production. In all three sampling periods the ratio 5'^C,6:o:5'^Ci8;i deviates from 1:1, therefore this ratio can not be the indicator of adulteration that had been anticipated in previous studies. Analysis of genuine olive oils by the HPLC-TLS technique has shown beta-carotene content ranging between 1 and 3 mg/mL, which indicates the high quality oil. All measurements performed on genuine olive oils upgraded the database in 2006, 2007 and 2008.