Z načrtnim strokovnim delom z gozdovi najbolje ohranjamo naravo - Veselič, Živan (Gozdarski vestnik, 2011)
Gozd je daleč najpomembnejša, vsaj pretežno ohranjena prvina slovenske krajine. Sonaravno gozdarstvo ohranja gozd, hkrati s pridobivanjem dobrin iz njega, kar najbolj naraven. Zato je sonaravno gozdarstvo temelj ohranjanja narave v vsej krajini. Sonaravno gozdarstvo je kot celovit način dela z gozdom v Sloveniji uveljavil prof. dr. Dušan Mlinšek, eden od pionirjev sonaravnega gozdarstva v svetu. V Sloveniji sonaravno gospodarimo z gozdom že več kot 50 let. Za ohranjanje narave v vsej EU in tudi v Sloveniji je bilo pomembno osnovanje omrežja Natura 2000. Slovenska posebnost je, da se ukrepi za doseganje varstvenih ciljev v območjih Natura 2000 v Sloveniji načrtujejo v načrtih posameznih sektorjev. Ukrepi v gozdovih se tako načrtujejo v gozdnogospodarskih načrtih in dolgoročnih načrtih za upravljanje z divjadjo. Iz območnih enot ZGS smo zbrali menja o dosedanjem delu pri načrtovanju ukrepov za doseganje varstvenih ciljev v gozdovih območij Natura 2000 in predloge za še boljše delo na tem področju v naprej.
Keywords: sonaravno gozdarstvo; gozdnogospodarsko načrtovanje; varstvo narave; environmental protection; Natura 2000; Slovenia; Slovenija