The link among trade, FDI, and immigration - Černoša, Stanislav (Naše gospodarstvo, 2014)
V prispevku je predstavljen nov empirični okvir, ki temelji na gravitacijskem modelu in ki analizira povezanost med trgovino, neposrednimi tujimi investicijami (NTI) in imigracijo. Naslednji pomemben prispevek analize je ustrezno ravnanje z velikim številom ničel v statističnih podatkih o imigraciji petnajstih držav članic Evropske unije (EU15). Na ta način je bila oblikovana obsežna panelna struktura podatkov EU15 kot ciljnih držav za tuje priseljence. Rezultati ocenjevanja regresijskega modela kažejo, da so vključene pojasnjevalne spremenljivke, npr. skupni jezik v dveh opazovanih državah, prebivalstvo ciljne države in geografska razdalja med dvema državama, najpomembnejši deterministični dejavniki, ki na splošno pojasnijo delež priseljencev v EU15. Rezultati tudi kažejo, da so bilateralna trgovina, neposredne tuje investicije, prebivalstvo države izvora ter dostop do morja države izvora pomembne determinante, ki pozitivno vplivajo na delež priseljencev.
Keywords: mednarodna trgovina; tuje investicije; human migration; migracije