Kulturelle Aspekte von Textsorten - Heusinger, Siegfried (Linguistica (Ljubljana), 1998)
Kulturni vidiki besedilnih vrst. Svoja razmišljanja o kulturnih vidikih besedilnih vrst povzemam takole: 1. Terminologizirane besedne zveze "medkulturna komunikacija" ne moremo z našim razumevanjem kulture razumeti kot sporazumevanje med ljudmi, vezanih na različne kulture, temveč gre za jezikovno-sporezumevalno vedenje, ki je etično kot tudi etično prilagojeno kulturnim tradicijam vsakokratnega, za sporočanjsko dejanje izbranega jezika. 2. Pridevnik "medkulturni" se nanaša na frazeme v medčloveškem stiku kot tudi na kulturno vezane razlike v motivacijah za poimenovanje (npr. anloben/avstr./, vereifigen /nem./) 3. Pridevnik "medkulturni" je prav tako treba navezati na izmenjavo izkušenj in idej, na dialog med kulturami. 4. Besedilne vrste obstajajo v kulturni tradiciji, pri čemer je treba specifično kulturno iskati predvsem v tradicionalnih (a razvoju odprtih) vzorcih formulacij in oblik. Druge besedilnovrstne karakteristike kot tudi situacijskavpetost, komunikacijski namen, tematska vezanost in kompozicija imajo očotno komajda kulturnospecifični značaj. 5. Glede na trend internacionalizacije besedilnih vrst se kulturno zaznamovani besedilni vzorci pogosto pokažejo kot sorodni predvsem med sosednjimi narodi.
Keywords: besedilne vrste; culture; komunikacija; kultura; medkulturno sporazumevanje; tekstna lingvistika