Zorenje človeških jajčnih celic v pogojih in vitro - Čižek-Sajko, Mojca (Zdravniški vestnik, 2007)
Izhodišča. Pridobivanje nezrelih jajčnih celic in nato zorenje v pogojih in vitro je obetajoča metoda zdravljenja neplodnosti. Pri preiskovankah z morfološko normalnimi jajčniki in rednim menstruacijskim ciklusom ter pri preiskovankah s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS) smo v postopkih zunajtelesne oploditve ugotavljali uspešnost zorenja jajčnih celic v pogojih in vitro. Metode. Pri 73 neplodnih parih smo retrospektivno analizirali 87 postopkov zunajtelesne oploditve z zorenjem jajčnih celic v pogojih in vitro. Primerjali smo uspešnost treh različnih protokolov hormonske priprave preiskovank: preiskovanke z normalnim menstruacijskim ciklusom in brez hormonskega spodbujanja (skupina A, n = 27); preiskovanke s PCOS in hormonsko pripravo s folitropinom (folikle spodbujajočim hormonom, FSH) (skupina B, n = 22); preiskovanke s PCOS in hormonsko pripravo s humanim horionskim gonadotropinom (hCG) (skupina C, n = 38). Uspešnost postopka smo ovrednotili s sposobnostjo jajčnih celic za zorenje, za oploditev in za razvoj v zarodke ter s kakovostjo zarodkov in njihovo sposobnostjo za ugnezditev v maternico. Rezultati. Pri preiskovankah z normalnim menstruacijskim ciklusom (n= 27) smo dobili bistveno manj nezrelih jajčnih celic (3,2 + 2,5) kot pri preiskovankah s PCOS in spodbujanih s FSH (11,7 + 7,2) oziroma preiskovankah s PCOS in spodbujanih s hCG (10,4 + 7,2). Stopnja dozorevanja jajčnih celic, stopnja oploditve in stopnja delitve zigot v zarodke je bila pri skupini A 57,7 %, 63,2 % in 91,7 %, pri skupini B 57,6 %, 66,2 % in 90,0 %, ter pri skupini C 58,0 %, 66,2 % in 91,0 % (razlike med skupinami so bile statistično neznačilne). Šest zanositev smo zabeležili le pri preiskovankah s PCOS. Delež zanositve na prenos zarodkov je bil 1/20 (5,0 %) pri preiskovankah, spodbujanih s FSH, in 5/33 (15,2 %) pri preiskovankah, spodbujanih s hCG. Zaključki. Zorenje jajčnih celic v pogojih in vitro je uspešno tako pri preiskovankah z morfološko normalnimi jajčniki in rednim menstruacijskim ciklusom kot pri preiskovankah s sindromom policističnih jajčnikov. Metoda zorenja jajčnih celic v pogojih in vitro v postopku zunajtelesne oploditve je klinično uporabna predvsem za preiskovanke s PCOS. Kot najuspešnejši protokol hormonske priprave preiskovank na punkcijo nezrelih foliklov se je izkazal protokol spodbujanja s hCG.
Keywords: Chorionic Gonadotropin; Fertilization in Vitro; Folikel stimulirajoči hormon; Follicle Stimulating Hormone; Horionski gonadotropin; human pregnancy; in vitro fertilization; jajčne celice; neplodnost; Nosečnost; Oociti; Oocytes; Oploditev in vitro; Policistični jajčnik, sindrom; Polycystic Ovary Syndrome; Pregnancy; therapy; zdravljenje; zunajtelesna oploditev