Povezanost izbranih morfoloških in živčno-mišičnih dejavnikov z uspešnostjo izvedbe mrtvega dviga pri zmerno do visoko treniranih preiskovancih - Pešič, Miha (Šport (Ljubljana), 2024)
V raziskavi smo preučevali povezave med izbranimi morfološkimi in živčno-mišičnimi dejavniki ter uspešnostjo izvedbe mrtvega dviga pri zmerno do visoko treniranih posameznikih. V prečno-presečno študijo je bilo vključenih 12 moških (povprečna starost: 25,8 ± 7,1 leta). Meritve so zajemale jakost stiska pesti, jakost iztegovalk in upogibalk kolena, antropometrijo, debelino stegenskih mišic in uspešnost izvedbe mrtvega dviga (1 RM). Ugotovljena je bila visoka in statistično pomembna pozitivna korelacija med absolutnim 1 RM in jakostjo iztegovalk kolena (r = 0,72). Nobena druga spremenljivka ni pokazala pomembne korelacije z absolutnim ali s telesno maso normaliziranim 1 RM. V nasprotju s pričakovanji povezave z jakostjo upogibalk kolena niso bile ugotovljene, verjetno zaradi metodologij merjenja. Medtem ko debelina mišice in nekatere antropometrične mere veljajo za determinante mišične zmogljivosti, v tej študiji ni bila ugotovljena jasna povezava z zmogljivostjo mrtvega dviga. Raziskava kaže kompleksnost in prepletenost dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost izvedbe mrtvega dviga, in nakazuje pomen jakosti iztegovalk kolena v kontekstu testiranja in treniranja. Omejitev študije je majhna velikost vzorca, ki so ga sestavljali samo moški. Potrebne so nadaljnje raziskave z večjimi, raznolikimi skupinami za potrditev ugotovitev in raziskovanje dodatnih spremenljivk, ki vplivajo na uspešnost mrtvega dviga.
Keywords: anthropometry; antropometrija; debelina mišic; dviganje uteži; grip strength; jakost kolena; knee strength; muscle thickess; sport; stisk pesti; šport; weightlifting