Il Capitanovi številni sovražniki - Gantar, Jure (Amfiteater (Ljubljana), 2017)
Commedia dell'arte je bila z naborom tipiziranih likov, ki prihajajo z vseh koncev Italije, od nekdaj tako estetski fenomen kot tudi izrazito političen gledališki žanr, ki je ponujal nadomestno bojno polje za reševanje regionalnih zamer in plačevanje neporavnanih političnih računov. Članek poskuša pokazati, kako lahko občinstvo navidezno neškodljive prepire med vecchiji in zanniji pravzaprav bere kot odraz Realpolitik. Na podlagi štirih scenarijev iz zbirke Flaminia Scale za skupino Gelosi članek raziskuje razmerja med Capitanom in drugimi liki in jih interpretira kot mikrokozmos italijanskega političnega položaja tistega časa. Ena najočitnejših posledic italijanskih vojn je bila prerazporeditev politične moči. To novo resničnost jasno odraža struktura scenarijev commedie, kjer stereotipni bahavi vojščak, ki služi Španiji, podleže celi vrsti preobrazb. Najzanesljivejši namig na njegov značaj je prav dogajalni prostor scenarija. Capitani iz rimskih ali beneških scenarijev so pogosto povsem drugačni od tistih, ki so postavljeni v območje španskega vpliva, npr. v Neapelj ali Genovo, toda v obeh primerih zvesto odražajo politična prepričanja ciljne publike commedie in njenih vplivnih pokroviteljev. Potem ko se v sedemnajstem stoletju središče dogajanja commedie premakne iz Italije v Francijo, se spremeni tudi politična dinamika zgodb, premeščeni žanr pa postane predvsem eskapistična oblika zabave.
Keywords: commedia dell'arte; dramski liki; Flaminio Scala; Gelosi; gledališče; Italija; Italy; politics; politika; the Gelosi; theater