Spreadsheet tool for least-cost and nutrition balanced beef ration formulation - Žgajnar, Jaka (Acta agriculturae slovenica. Suplement, 2008)
Prispevek izpostavlja nekatere dejavnike, ki z vidika sestavljanja krmnih obrokov lahko izboljšajo gospodarnost živinoreje. V Excelovem okolju je bilo v obliki elektronskih preglednic razvito modularno orodje, ki združuje različne tehnike determinističnega matematičnega modeliranja. Prvi modul vključuje tehniko linearnega programiranja in služi za oceno najcenejšega monega krmnega obroka. Dobljeni rezultat kot ciljna vrednost vstopa v drugi modul, ki temelji na tehtanem ciljnem programiranju, nadgrajenem s kazensko funkcijo. Pridobljeni rezultati potrjujejo prednosti uporabljenega pristopa, ki omogoča sestavljanje najcenejših krmnih obrokov, ne da bi ob tem tvegali močnejše poslabšanje hranilne vrednosti in razmerja hranil. To je posebej pomembno, kadar je izboljšanje ekonomske in prehranske učinkovitosti temeljni cilj optimizacijskega orodja.
Keywords: beef economics; beef ration optimization; biki; bulls; cattle; ekonomika; elktronsko orodje; govedo; kazenska funkcija; linear programming; linearno programiranje; optimiranje prehrane; penalty function; pitanje; spreadsheet tools; tehtano ciljno programiranje; weghted goal programming