The results of the “My challenge” camp in addressing childhood obesity - Poklar Vatovec, Tamara (Zdravstveno varstvo, 2024)
Uvod: Debelost v otroštvu ima številne negativne fiziološke in psihološke posledice za zdravje, ki se lahko prenašajo tudi v odraslo dobo. Preventivni izobraževalni programi in programi osveščanja za otroke lahko pomagajo omiliti te negativne posledice. Ta članek predstavlja razvoj, izvajanje in rezultate projekta »Interdisciplinarni pristopi pri obravnavi prekomerno hranjenih otrok in mladostnikov« pod imenom tabor »Moj izziv«. Gre za 2-tedenski multidisciplinarni program, ki vključuje zdravnika, dietetika, psihologa, delovnega terapevta ali fizioterapevta ter kineziologa. Otroci so v taboru dva tedna in so aktivno vključeni v vsakodnevno pripravo zdravih obrokov, sodelujejo v kuharskih delavnicah in interaktivnih izobraževanjih o prehrani ter so aktivni na prostem ves čas programa. Program vključuje tudi aktivno prisotnost staršev ali skrbnikov med vikendom. Vsi udeleženci imajo dostop do e-materialov o prehrani, receptih in jedilnikih, tudi ko se vrnejo v domače okolje. Metode: V študijo je bilo vključenih 117 otrok s prekomerno telesno maso ali debelostjo, starih od 7 do 18 let, 66 deklic in 51 dečkov iz desetih taborov med leti 2017 in 2023. Izpolnjene vprašalnike o prehrani in antropometrične meritve smo primerjali na začetku, po dveh tednih in po enem mesecu. Poleg tega smo ugotavljali razlike v prehranjevalnih vzorcih med deklicami in dečki. Rezultati: Opazne spremembe v prehrani otrok vključujejo povečanje pogostosti uživanja obrokov na več kot dva na dan, večjo pogostost uživanja zelenjave, rib in morskih sadežev, manjšo pogostost uživanja ocvrte hrane ter manjšo pogostost uživanja sladkih pijač. Dečki bolj pogosto kot deklice uživajo ocvrto hrano in manj pogosto uživajo mleko in mlečne izdelke. Po enem mesecu se je zmanjšal odstotek telesnega maščevja, obseg pasu in razmerje med obsegom pasu in višino pri obeh spolih. Zaključki: Interdisciplinarni pristop, ki je bil izveden v taboru »Moj izziv«, kaže obetavne rezultate pri boju proti otroški debelosti. S pomočjo dvo-tedenskega multidisciplinarnega programa, ki vključuje strokovnjake s področja zdravstva, smo opazili pomembne izboljšave v prehranjevalnih navadah in antropometričnih meritvah. Ugotovitve poudarjajo pomen preventivnih izobraževalnih programov za otroke pri zmanjševanju dolgoročnih zdravstvenih posledic debelosti. Nadaljnje raziskave in nadaljnja izvajanja takšnih izobraževanj je potrebnih, da se učinkovito spopademo s tem javnozdravstvenim problemom.
Keywords: childhood obesity; debelost v otroštvu; diete; diets; food; health promotion; hrana; nutrition; overweight; prehrana; prekomerna telesna masa; spodbujanje zdravja