Zgodnje odkrivanje in zdravljenje horoidalne neovaskularizacije pri starostni degeneraciji makule - Kraut, Aleksandra (Zdravniški vestnik, 2004)
Izhodišča. Horoidalna neovaskularizacija (choroidal neovascularisation = CNV) pri starostni degeneraciji makule (SDM) je nevaren zaplet bolezni, ki lahko pripe je, če je nerazpoznan in nezdravljen, v neuadno poslabšanje vida. Zgodnje odkritje in takojšnja napotitev k oftalmologu in nato k specialistu zabolezni mrežnice lahko zniža visoko tveganje za hudo izgubo vida. Zaključki.Splošni zdravnik naj bolnike, starejše od 65 let, ki iščejo pomoč zaradi nenadoma nastalega motnega centralnega vida ali popačene slike pri bližinskem gledanju, takoj napoti k oftalmologu. Bolnike s klinično sliko sveže CNV pri SDM napotimo na nujno fluoresceinsko angiografijo, ki prikaže lokacijo, velikost in sestavo CNV in nakaže možnosti zdravljenja. Laserska fotokoagulacija ali fotodinamično zdravljenje (photodynamic therapy = PDT) lahko preprečita nadaljnjo hudo izgubo vida.
Keywords: Choroid; degenerativne bolezni; Diagnosis; diagnostika; Fluorescein Angiography; Fluorescenčna angiografija; Fotokemoterapija; Horoidea; Macular Degeneration; makula; Makula, degeneracija; Neovascularization, Pathologic; Neovaskularizacija patološka; očesne bolezni; Photochemotherapy; Therapy; zdravljenje