Concept of inclusion on the section of Vygotskian socio-cultural theory and neuropsychology - Kobal Grum, Darja (Šolsko polje, 2012)
Prispevek obravnava koncept inkluzije otrok s posebnimi potrebami v vsakdanje življenjsko okolje z vidika sodobnih znanstvenih spoznanj na področju nevropsihogije in jo umešča v kontekst psihologije L.S. Vygotskega in njegove teorije socio-kulturnega razvoja posameznika. Ugotavlja, da za razliko od dotrajanih in preseženih fizioloških modelov, ki so okvare ali primanjkljaje v možganskem delovanju predpostavljali kot dokončne in "neuporabne", sodobne nevropsihološke raziskave kažejo, da se v možganskih centrih, ki so primarno namenjeni za porajanje povsem specifi čnih funkcij, razvijajo zaznavne in kognitivne funkcije, katerih izvor je sicer drugje, in s tem okrepijo delovanje teh možganskih centrov. V skladu s kompleksnim razumevanjem psihologije Vygotskega, iz katere vejeta poudarek na socialnih izvorih kognitivnih funkcij in pomen kulturnih procesov pri razvoju kognitivnih sposobnostih, sklepamo, da je za optimalen psihosocialni razvoj otrok s posebnimi potrebami ključnega pomena prav učinkovita inkluzija, ki temelji na premisah individualiziranega učečega se okolja.
Keywords: inclusion; inkluzija; otroci s posebnimi potrebami; Vygotsky; socialno-kulturna teorija; special needs; children with special needs; nevropsihologija; možgani; socio-cultural theory; vzgoja in izobraževanje; neuropsychology; brain plasticity; education