Examining online public discourse in context - Witschge, Tamara (Javnost (Ljubljana), 2008)
Internet se pogosto poveličuje, ker naj bi vsakomur omogočal predstaviti lastno stališče in omogočal večjo vključenost v javno razpravo. Raziskave online razprav pa se pogosto omejujejo le na eno razsežnost diskurza: na vsebino. Poleg besedila pa je okolje, v katerem je besedilo proizvedeno in prejeto, in širše socialno okolje. Vsaka jezikovna raba je komunikacijski dogodek, ki ima tri razsežnosti: tekst, "diskurzivno prakso, ki vključuje produkcijo in konsumpcijo teksta", in socialno prakso. Potenciala interneta za javno razpravljanje ni mogoče celovito presojati, če ne upoštevamo konteksta, v katerem razprava nastaja, in odnosov moči v tem kontekstu. Članek vpeljuje integrativni pristop, ki obravnava vse tri zgornje razsežnosti online razprave.
Keywords: communication; komuniciranje; množično komuniciranje; komunikacijska tehnologija; elektronski mediji; internet