Spremembe rabe tal na območju občine Juršinci - Žiberna, Igor (Revija za geografijo, 2021)
V članku smo analizirali spremembe rabe tal v občini Juršinci. V prvem delu članka obravnavamo spremembe rabe tal v odvisnosti od nekaterih naravnogeografskih značilnosti v obdobju 2000- 2021. Obravnavali smo tudi najpogostejše smeri sprememb rabe tal. V drugem delu članka obravnavamo spremembe vinogradniških površin. V okviru tega smo primerjali razširjenost vinogradniških površin leta 1824 s sedanjim stanjem. Analizirali smo tudi izkoriščenost kakovostnih vinogradniških leg nekoč in danes.
Keywords: abandonment of arable land; Franciscan cadastre; Franciscejski kataster; Juršinci; land use; obdelovalne površine; Ptujske gorice; raba tal; vinogradništvo; viticulture