----- 408 ----- Kmetijstvo. Cementni sodi. Velike vinske trgovine napravile so si namesto lesenih cementne sode. Tak sod je zidan štirioglat pre-bočen prostor, ki je redkokdaj nad 3 metre visok, v voglih izokrogljen, da se ložje čisti. Dva soda je povsod nagnjeno proti njega vraticam. Na prednji strani se priredi odprtina, katera se zapre z lesenimi vratici, zgoraj se tudi naredi velika odprtina, ki se zapira s kamnito pločo ali pa z lesenimi vratici, v katerih se nahaja veha. Namesto lesenih vratic se rabijo zgoraj in na strani vra-tica od litega železa z gumijevim obročkom, ki se prilegajo okvirju in se na notranji strani prevlečejo s takim lakom, na katerega vino nič ne vpliva in tudi vinu ne škoduje. Vrh soda se mora tako zidati, da je pri vehi malo vzvišen. S tem se zabrani, da v sodu ne postanejo prazni prostori, v katerih bi se lahko razvijal kan in druge vinske bolezni. Cementni sodi morajo biti do vehe polni kakor drugi. Notranja stran se tudi lahko obloži z malimi steklenimi pločami iz močnega dvojnatega stekla, vendar morajo ploče z robi biti dobro stisnjene. ------ 409 ------ Vnanja stran se dobro cementuje in zgladi. Na prednji strani napravijo cevi, katere kažejo, kako visoko stoji tekočina v sodu, nadalje pipe, s katerimi se iz soda jemljo preskušnje. Vzidane kovinske pipe se ne priporočajo. Ako bi se pa rabile, morajo se posrebriti konci, ki sežejo v notranjost sodovo in ostanejo dalje časa z vinom v dotiki. Pri zidanji sodov, gleda naj se na to, da se cement le počasi suši, ker je tako trajnejši. Zidani sodje se pa ne dajo rabiti za vsa vina, posebno za zorenje finih vin niso. Za veletrgovino, ki se peča z vini, ki se imajo kmalu razprodati, so pa mnogo boljši nego leseni. Pred vsem so mnogo cenejši kot leseni, če morajo držati nad 50 hektolitrov. Ž njimi se prostor v kleti bolje izkoristi in že vsled tega naprava kleti manj stane. Klet za cementne sode ni treba, da bi bila pravilna, kajti tak sod se da napraviti tudi v ozkem kotu, kamor niti majhnega lesenega soda postaviti ne moreš. Cementni sodi so mnogo trajnejši nego leseni in jih je mnogo manjkrat treba popravljati. Tudi so cementni sodi lahko dalje časa prazni, dočim leseni sodje pri tem plesnijo in trohne. Pri' lesenih sodih se dosti vina zgubi, ker počijo doge ali pa jamejo na skladih puščati. Pri cementnih sodih se kaj tacega zgoditi ne more. Z največjo lahkoto se cementni sodi čistijo in se vanje lahko zapored shranjuje rudeče in belo vino, tro-pinjec in špirit, kar je v lesenih sodih skoro nemogoče ali vsaj jako težavno. Vino se v cementnih sodih malo posuši. Velika napaka cementnih sodev je pa, da se v njih mlada vina počasi zore in starajo. Skozi cement ne pride zračni kislik do vina, zato se ta razvijati ne more. Cementni sodi so torej v prvi vrsti za vina, ki so že dozorela ali pa za take, pri katerih je želeti, da ostanejo dolgo mlada, kar je želeti pri vinih za mešanje in slabših vinih, ki se rada hitro starajo in spridijo.