Modeli jezikovnega pouka pri predmetu slovenščina od leta 1990 do danes - Vogel, Jerica (Jezik in slovstvo, 2015)
Prispevek razpravlja o razvoju pouka slovenskega jezika kot prvega/maternega jezika po letu 1990. Pri tem se usmeri na tri modele: formalistično-racionalni, komunikacijski ter kognitivno-kritični komunikacijski model. Ob vsakem predstavi spodbude, ki so pripeljale do njegovega oblikovanja, jezikoslovna izhodišča, splošne modele jezikovnega pouka in njihovo uresničitev v učnem načrtu za slovenski jezik v gimnaziji. Na podlagi analize učnega načrta iz leta 2008 je v sklepu izpeljan razmislek o treh odprtih mestih: vlogi metaznanja, konceptu identitetne vloge jezika in značilnostih kritičnega sporazumevanja.
Keywords: Slovene; slovenščina; first language; materinščina; jezikovna didaktika; učni načrti; modeli jezikovnega pouka; komunikacijski pouk jezika; sporazumevalna zmožnost; jezikovna zavest