The contribution of ethnography to understanding nursing work - Murphy, Fiona (Obzornik zdravstvene nege, 2014)
Uvod: Prispevek o raziskovalnih metodah predstavlja vlogo etnografije in še posebej etnografski proces opazovanja, odkrivanja in razumevanja področja zdravstvene nege z udeležbo opazovalcev. Metode: Avtorice utemeljujejo pomen etnografije za delo medicinskih sester z izsledki treh etnografskih empiričnih raziskav z udeležbo opazovalcev. Raziskave so potekale eno leto v treh različnih bolnišničnih okoljih v Walesu (Združeno kraljestvo), na oddelku za intenzivno nego, na ginekološkem in sprejemnem oddelku. Raziskava sledi principom etnografske metode kvalitativnega raziskovanja, kjer je ključnega pomena opazovanje kulturnih obeležij z udeležbo, izvajanje intervjujev in analiza dnevnih zapisov, kar omogoča poglobljeno razumevanje ljudi in vpogled v družbeni in organizacijski kontekst. Rezultati: Rezultati raziskave opozarjajo, da lahko etnografija pripomore k boljšemu razumevanju vsakodnevnega dela medicinskih sester, predvsem zaradi narave dela ter dvojnosti in nasprotij, ki sta ključni značilnosti zdravstvene nege. Diskusija in zaključek: Uvajanje etnografskih metod raziskovanja se utemeljuje z novim razumevanjem zdravstvene nege v praksi, ki se odvija v negotovem, nepredvidljivem okolju zdravstvene oskrbe, ki ga pogosto zaznamuje tudi pomanjkanje ustreznih kadrovskih in finančnih virov.
Keywords: ginekologija; gynaecology; intensive care; intenzivna nega; medical admissions; nujni sprejem bolnika; nursing care; opazovanje z udeležbo; participant observation; raziskovalne metode; research methods; zdravstvena nega