Analysis of hydraulic characteristics of guard-gate for hydropower plant - Rek, Zlatko (Strojniški vestnik, 2008)
Varnostna zapornica je lahko vgrajena na vtoku v tunel, nizvodno od izravnalnika ali pa v sesalni cevi vodne turbine. Hidravlična oblika zapornice in značilke pretočnega sistema hidroelektrarne vplivajo na velikost obremenitev na zapornico. Pretočne razmere dolvodno od zapornice narekujejo potrebo po količini zraka, ki ga moramo dovesti v sistem. Numerična analiza hidravličnih značilk je izdelana za navpično tablasto zapornico pri različnih odprtjih zapornice. Analiza toka je izvrsena s pomočjo standardnih numeričnih metod (metoda nadzornih prostornin). Rezultati izračuna so primerjani z rezultati meritev na hidravlično podobni zapornici v laboratoriju.
Keywords: hidroelektrarne; varnostne zapornice; hidravlične lastnosti