Usklajenost dela v ambulanti za spinalno ortotiko s smernicami Združenja za zdravljenje bolnikov s skoliozo (SOSORT) - Pertot, Anja (Rehabilitacija (Ljubljana), 2011)
Izhodišča: Skolioza je tridimenzionalna deformacija hrbtenice, ki se izrazi kot rotacija in odklon vretenc v frontalni in sagitalni ravnini. Pri manjših krivinah je zdravljenje konservativno s fizioterapevtskimi tehnikami in ortozami. Smernice za konservativno zdravljenje z ortozami je leta 2006 pripravilo Mednarodno združenje za ortopedsko in rehabilitacijsko zdravljenje skolioze (SOSORT). Namen članka je bil pregledati delo v ambulanti za spinalno ortotiko v petletnem obdobju in ga primerjati s smernicami združenja SOSORT. Metode: Pregled dokumentacije vseh otrok, obravnavanih v ambulanti za spinalno ortotiko na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu - Soča (URI-Soča) v letih od 2005 do 2009. Zbrali smo osnovne demografske podatke, podatke o diagnozi, velikosti krivine, kostni starosti, vrsti predpisane ortoze, času dnevne uporabe ortoze, napotitvi na fizioterapijo, številu ponovnih pregledov na leto, številu ponovnih rentgenskih preiskav in izidu terapije. Rezultati: V tem obdobju smo spremljali 105 otrok, 71 deklic in 34 dečkov, katerih povprečna starost pri prvem pregledu je bila 12,1 let. Najpogosteje smo otroke spremljali zaradi adolescentne idiopatske skolioze (61%). Srednja velikost primarne krivine je bila 29,3°. V skladu s smernicami zdruŽenja SOSORT je bilo izmed 53 otrok z idiopatsko skoliozo, za katere smo imeli popolne podatke, zdravljenih 44 otrok. Zaključki: Delo v ambulanti za spinalno ortotiko na URI-Soča v večini primerov poteka v skladu s smernicami. Dosedanji tim sodelavcev bi bilo nujno potrebno dopolniti s posebej usposobljenim fizioterapevtom.
Keywords: hrbtenica; opornice; skolioza; smernice; spinalne ortoze; therapy; zdravljenje