Psihologija religiozne vzgoje in oznanjevanja v globalnem svetu - Gerjolj, Stanko (Bogoslovni vestnik, 2003)
Globalizacija prinaša poleg mnogovrstnih priložnosti tudi prenekatere izzive, ki so relavantni za vzgojno in oznanjevalno poslanstvo Cerkve v Sloveniji. Po eni strani je poklicana, da v skladu s svojo tradicijo vzgojno in oznanjevalno delovanje povezuje s čutom za osebno in narodno identiteto, hkrati pa tudi k prizadevanju, da presega pritiske, ki jo silijo v getoizacijo in ustvarjanje "sovražnikov". Opuščanje moraliziranja in graditve lastne identitete brez apologetičnega zavračanja drugačnosti je tudi splošni trend oznanjevanja v sodobnem svetu, ki ga vodi papež Janez Pavel II. Naslednja dva izziva s psihološko dimenzijo sta celostno učenje in iz njega izhajajoča terapevtska razsežnost delovanja, ki je učinkovita zlasti posredno, se pravi takrat, ko stopi v ospredje odrešenjsko sporočilo, ki v veri in upanju zdravi samo po sebi.
Keywords: Cerkev; Church; fear; identiteta; odrešenje; osebnost; oznanjevanje; personality; strah; terapija; therapy; verska vzgoja