Razlikovanje med odrskimi in neodrskimi glasbenimi deli - Damjan, Matija (Pravni letopis, 2017)
Zakon predpisuje obvezno kolektivno upravljanje pravic do priobčitve javnosti neodrskih glasbenih del (male pravice), ne pove pa, katera dela se štejejo za neodrska. To povzroča nejasnosti, ko se glasbeno delo priobči drugače, kakor je bilo prvotno namenjeno, na primer, če se pesem uporabi v dramski predstavi ali če se operna glasba predvaja po radiu. Avtor ugotavlja, da za razmejitev med kolektivnim in individualnim uveljavljanjem avtorskih pravic na glasbi ni odločilen namen, za katerega je bila glasba ustvarjena, ali narava glasbenega dela, ampak način njegove priobčitve javnosti. Odrska priobčitev javnosti glasbenega dela je takšna, kjer je glasba integralni del dramsko-glasbene odrske postavitve.
Keywords: avtorske pravice; avtorsko pravo; glasbena dela