Readiness of European countries for the return of foreign fighters of Islamic state - Čaleta, Denis (Sodobni vojaški izzivi, 2020)
V analizi smo želeli prikazati, ali so tuji borci resnično nevarni za evropsko varnost, saj vemo, da je morebitna grožnja vedno mogoča. Do zdaj je bilo zelo težko oceniti grožnjo vrnitve tujih borcev. V raziskavo smo vključili dve državi, v katerih so napade izvedli tuji borci, ki so se vrnili v državo. Vključeni državi sta bili Belgija in Francija. V raziskavi smo primerjali politiko posameznih držav s skupno zunanjo in varnostno politiko EU. Ugotavljali smo, kako se ti državi spoprijemata z vrnitvijo tujih borcev in kateri ukrepi so bili glede tega sprejeti. Poleg tega smo poskušali oceniti, ali sta bolj osredotočeni na pregon tujih borcev, ki se vračajo, ali je poudarek na programih deradikalizacije in reintegracije.
Keywords: EU; foreign fighters; Islamic state; Islamska država; legislation; terorizem; terrorism; tuji borci; zakonodaja