Tabori - ključna oblika učenja o dezinstitucionalizaciji - Cafuta Maček, Jošt (Socialno delo, 2025)
Članek je nastal na podlagi študijske prakse, ki so jo študentke in študenti Fakultete za socialno delo v študijskem letu 2015/16 izvedli na treh taborih v Srbiji, in sicer v treh različnih zavodih za ljudi s težavami z duševnim zdravjem. Prikazana je povezava med demokratičnimi načeli dezinstitucionalizacije in potrebo po njihovi vpeljavi v visokošolski sistem poučevanja in izobraževanja. Poudarek je na specifični obliki poučevanja in ustvarjanja znanja o dezinstitucionalizacijo in zanjo na taborih dezinstitucionalizacije. Posebna pozornost je namenjena vplivu taborov na proces dezinstitucionalizacije in taboru kot metodi učenja socialnega dela. Prikazano je, kako lahko ugotovitve o demokratizaciji odnosov in ustvarjanju znanja v skupnosti uporabimo tudi pri razvoju izobraževanja za socialno delo.
Keywords: creation of knowledge; Deinstitucionalizacija; deinstitutionalisation; dezinstitucionalizacija; duševno zdravje; higher education; mental health; power relations; razmerja moči; social work; socialno delo; tabori; total institutions; totalne ustanove; ustvarjanje znanja; visoko šolstvo