Antitumor effectiveness of bleomycin on SA-1 tumor after pretreatment with vinblastine - Čemažar, Maja (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Izhodišča. V naši predhodni študiji smo ugotovili, da vinblastin (VLB) poveča fluidnost plazmaleme, kar bi lahko izkoristili za povečan transport zdravil preko plazmaleme. Namen naše raziskave je bil na mišjih intraperitonealnih tumorjih določiti, ali se poveča učinkovitost bleomicina (BLM) po predhodni terapiji z VLB. Materiali in metode. Mišim smo injicirali samo VLB ali samo BLM ter obe zdravili v dveh kombinacijah: VLB injiciran 24 h pred BLM in BLM injiciran 24 h pred VLB. Učinkovitost terapije smo ugotavljali s preživetjem živali, štetjem celic, izoliranih iz peritonealne votline miši, ter DNA histogrami. Rezultati. Obe zdravili, bodisi kot mono kemoterapiji ali v kombinaciji, sta povzročili značilno zmanjšanje števila celic v peritonealni votlini v primerjavi s kontrolno skupino. Ko smo injicirali VLB 24 h pred BLM je bilo število celic v izolatu peritonealne votline značilno zmanjšano v primerjavi z monokemoterapijama in s skupino, ko smo BLM injicirali 24 h pred VLB. Preživetje živali, zdravljenih samo z VLB ali samo z BLM ter obema kombinacijama zdravil, je bilo značilno podaljšano glede na kontrolno nezdravljeno skupino miši. Obe kombinaciji VLB in BLM sta bili tudi bolj učinkoviti kot monokemoterapiji. Najboljši rezultat pa smo dobili pri skupini,kjer smo injicirali VLB 24 h pred BLM. V primerjavi z DNA histogramom kontrolnih celic smo v DNA histogramu celic, ki so bile izpostavljene delovanju VLB, izmerili zmanjšano število celic v S fazi in povečano število celic z večjo količino DNA, kot jo imajo celice v G2M fazi celičnega ciklusa. Doza BLM, ki smo jo uporabili v naših poskusih, ni imela učinka na progresijo celic skozi celični ciklus. Obe kombinaciji VLB in BLM sta imeli podoben celično kinetični učinek kot sam VLB. Zaključek. Glede na naše rezultate lahkozaključimo, da je mehanizem odgovoren za povečan učinek terapije, v kateri smo dali VLB 24 h pred BLM, predvsem povečana fluidnost celične membrane in verjetno tudi celično kinetični učinek VL
Keywords: bleomicin; Bleomycin; Cell survival; Drug therapy; Fibrosarcoma; Flow cytometry; Mice; Peritoneal lavage; rak (medicina); Sarcoma, experimental; Survival rate; Vinblastine; zdravljenje