Isolation of endoxylanases from anaerobic bacterium Butyrivibrio sp. strain Mz5 is possible by anion exchange chromatography on CIM DEAE-8 monolythic column - Čepeljnik, Tadej (Acta chimica slovenica, 2002)
Ksilanolitični encimi so pomembni v industriji celuloze in papirja ter prehranski industriji, uporabljamo pa jih tudi kot dodatek krmi ali hrani. Veliko truda je bilo vloženega v iskanje mikroorganizmov, ki so sposobni razgradnje ksilana. Ena izmed najbolj ksilanolitično aktivnih vampnih bakterij je Butyrivibrio sp. sev Mz5, ki sintetizira več različnih ksilanaz. V predstavljenem delu je opisan postopek izolacije dveh izmed njih z anionsko izmenjevalno kromtografijo in nadaljno gelsko filtracijo. Ključni izolacijski postopek je bila uporaba CIM DEAE monolitnega modula, s čimer smo se izognili drugače pogosti agregaciji proteinov in tudi pospešili celoten postopek. Izolorana encima imata molekulsko težo 51 in 58 kDa.
Keywords: bacteria; bakterije; Butyrivibrio; izolacija; kromatografija