Acta agriculturae slovenica, 83 - 1, junij 2004 str. 95 - 104 Agrovoc deskriptors: vitis vinifera, varieties, clones, plant introduction, site factors, climatic factors, environmental factors, adaptation, growth rate, crop yield, crop performance, carbohydrate contents, sugars, quality, Slovenia Agris category code: F01 Univerza v Ljubljani Biotehniška fakulteta Oddelek za agronomijo COBISS koda 1.01 Prispevek k introdukciji kultivarja vinske trte Syrah (Vitis vinifera L. cv. Syrah) v koprski in vipavski vinorodni okoliša Tilen PRAPROTNIK1, Zora KOROŠEC-KORUZA2 Prispelo 6. februarja 2003; sprejeto 11. septembra 2003 Received February 6, 2003; accepted September 11, 2003 IZVLEČEK Zaradi večjega povpraševanja po rdečih vinih v zadnjem desetletju tudi Primorski vinogradniki želijo popestriti sortiment rdečih sort vinske trte. Med kandidate za introdukcijo v v.o. (vinorodni okoliš) Koper in v.o. Vipavska dolina se je uvrstila sorta Syrah, ki se hitro širi po številnih vinorodnih območjih v svetu. Poudariti želimo pomen dejavnikov okolja oz. geografskega porekla kot ustvarjalca raznolikosti. Predstavimo svetovna območja gojenja sorte Syrah (severni in južni del pokrajine ob reki Rhône (F), Barossa valley in Hunter valley (AUS), Napa valley (ZDA), Hawkes bay (NZ) ter v. o. Koper in v. o. Vipavska dolina (SI)) s pomočjo klimatskih parametrov. V rastni dobi 2000 smo spremljali elemente rasti in rodnosti štirih klonov sorte Syrah (99, 300, 301, 470) ter jih primerjali s sorto Merlot (519). Želeli smo ugotoviti razlike med kloni sorte Syrah, razlike med sorto Syrah in Merlot ter razlike med okolišema. Pri sorti Syrah je značilno, da z naraščanjem pridelka pada vsebnost sladkorja in narašča vsebnost skupnih kislin. Tako je najrodnejši Syrah klon 99, najmanj roden pa Syrah klon 470. Sorta Merlot ima ob večjem pridelku tudi večjo sladkorno stopnjo. Predvsem zaradi manjše obremenitve in s tem manjšega pridelka ima sorta Syrah v v. o. Vipavska dolina večje sladkorne stopnje kot v v. o. Koper. Ugotovimo, da je sorta Merlot z vinogradniškega stališča v obeh v. o. boljša, kljub temu pa predlagamo uvrstitev sorte Syrah v sortiment obeh v. o., predvsem zaradi njene velike priljubljenosti v svetu. Ključne besede:vinogradništvo / Syrah / terroir / geografsko poreklo / vinska trta / vinorodna območja / tla / podnebje a Ta članek je nastal na osnovi podatkov diplomske naloge Tilna Praprotnika. Mentor: doc. dr. Zora Korošec-Koruza. This article is based on graduation thesis of Tilen Praprotnik. Supervisor: Assist. Prof. Ph. D. Zora Korošec-Koruza. 1 Študent podiplomskega študija biotehniških znanosti 2 doc. dr., Jamnikarjeva 101, SI-1111 Ljubljana 96 Acta agriculturae slovenica, 83 - 1, junij 2004 ABSTRACT CONTRIBUTION TO THE INTRODUCTION OF THE SYRAH GRAPEVINE CULTIVAR (Vitis vinifera L. cv. Syrah) INTO THE WINE REGIONS OF KOPER AND VIPAVA VALLEY The Syrah variety was included among the candidates for introduction in the w. r. (wine regions) of Koper and the Vipava valley. We aim to stress the significance of environmental factors as generators of diversity. The Syrah variety growing regions are presented (the northern and southern parts of the country along the Rhône river (France), the Barossa valley and Hunter valley (Australia), Napa valley (U.S.A.), Hawkes bay (New Zealand), and the w. r. of Koper and the Vipava valley (Slovenia) using climatic parameters. In the 2000 growth period, the elements of growth and fertility were monitored in four clones of the Syrah variety (99, 300, 301, 470), as well as compared with the Merlot variety (519). We aimed to find the differences among the Syrah variety clones, between the Syrah and Merlot varieties, as well as the differences between the two w. r. The highest fertility is found in clone 99, and in clone 470 the lowest. Due to a lower crop load and consequently lower yield in particular, the Syrah variety has higher sugar contents in the wine region of the Vipava valley than in the region of Koper. We end with a conclusion that from the winegrower’s aspect the Merlot variety is better in both w. r., yet the introduction of the Syrah variety in the range of grapevines in both w. r. is proposed, particularly because of its increasing world-wide popularity. Key words: vinegrowing / Syrah / terroir / geographic origin / grapevine / wine regions / soil / climate 1 UVOD V zadnjih letih, natančneje po objavi francoskega paradoksa, so vse bolj moderna rdeča vina. V ameriški reviji Wine spectator (Sanderson, 2001), npr. vsako leto izberejo sto najboljših vin. Kriteriji ocenjevanja so kakovost, cena, dostopnost ter t.i. X – faktor, ki so ga opredelili kot razburljivost. V letu 2001 se je med prvih sto uvrstilo 22 vin sorte Cabernet sauvignon ter po 10 vin sort Grenache, Merlot in Syrah. Lahko torej rečemo, da sodi Syrah v skupino petih trenutno najpopularnejših vinskih sort na svetu! Ker sorti Cabernet sauvignon in Merlot v Vipavskem in Koprskem vinorodnem okolišu že gojijo je seveda povsem razumljiva želja po introdukciji sorte Syrah v sortiment teh dveh okolišev ter tako popestritev ponudbe rdečih vin na slovenskem trgu ter nov izvozni artikel. Namen dela je bil, da s primerjavo svetovnih območij gojenja sorte Syrah ter s spremljanjem te sorte v rastni dobi leta 2000, ovrednotimo njen pomen v novem okolju v primerjavi s sorto Merlot, ter damo svoj prispevek k njeni introdukciji. 2 MATERIAL IN METODE 2.1 Sorta Syrah Poreklo: Mnenja o izvoru sorte Syrah so deljena. Nekateri pravijo, da izvira iz okolice mesta Schiraz v Perzijski (Iranski) pokrajini Faristan. Od tod ali pa iz otoka Cipra naj bi jo v Francijo zanesel Chevalier de Sterimberg, ki se je leta 1224 nastanil na pobočjih Hermitaga. Drugi navajajo, da je introdukcija te sorte v Francijo precej starejšega datuma, saj naj bi jo tja zanesli že v 3. stoletju našega štetja, ko je rimski cesar Probus, ponovno dovolil sajenje vinske trte v Galiji. Manj zanesljiva so mnenja, da sorta izvira iz okolice mesta Sirakuze na Siciliji. Zanimivo pa je, da v zgoraj navedenih pokrajinah, sorte Syrah ne gojijo (Galet, 1989)! Bisson (1999) dokazuje, da sodi Syrah v ekološko-geografsko skupino Proles occidentalis, in ne v Proles orientalis (Negrul 1946; cit. po Bisson 1999). Še en dokaz torej, da je sorta Syrah PRAPROTNIK, T., KOROŠEC-KORUZA, Z.: Prispevek k introdukciji... 97 avtohtona če ne v severnem delu pokrajine ob reki Rhône pa vsaj v zahodni Evropi (Francija, Španija). Sorta Syrah je najbolj razširjena v Franciji, predvsem v pokrajini ob reki Rhône. Zelo je razširjena tudi drugod po svetu: v Italiji, Švici, Grčiji, Avstraliji, in sicer v Novem južnem Walesu in srednji Avstraliji (Barossa valley, Hunter valley, Murray, Coonawarra) pod imenom Red hermitage ali Hermitage. Gojijo jo tudi v Kaliforniji, Argentini, Braziliji, Južni Afriki (Galet, 1989; Truel, 1992), pa tudi na Kitajskem (Chao Wu-ji, 2000). Je srednje do močno bujna sorta. Zori v drugi zoritveni dobi, podobno kot Merlot in Cabernet sauvignon. Ima dokaj majhno rodnost, očesa ob osnovi so skoraj brez grozdov. Z uporabo dolge rezi in rodnih klonov lahko dosežemo zelo velike pridelke, vendar na račun slabše kakovosti. Syrah je manj občutljiv na sušo kot Merlot. Občutljiv je na klorozo, sivo gnilobo (predvsem ob koncu zorenja) in na pršice. Pri močnem vetru, se mladike zlahka zlomijo (Galet, 1989). Champagnol (1984, navedeno v Gladstones, 1992) navaja, da daje sorta Syrah najboljšo kakovost na granitnih tleh. V krajih z vrednostjo IH (Huglinov indeks) = 2100, lahko mošt doseže 81 do 91oOe sladkorja. Sodi med sorte z manjšo vsebnostjo skupnih kislin. Glede na to, da Syrah gojijo v zelo različnih klimatih in gojitvenih razmerah sklepamo, da je zelo prilagodljiva sorta. Vendar je kakovost pridelka zelo odvisna od obremenitve in poteka dozorevanja. 2.2 Opis klonov Osnovni opis klonov povzemamo po ENTAV, 1995 in Audegin s sod., 1999 Syrah kl. 99 (podlaga 3309 Couderc kl. 143): Je srednje roden, masa grozda je med večjimi pri sorti Syrah. Ima slabšo sposobnost akumulacije sladkorja. Jagode so bolj jajčaste, grozdi so s krilci. Vina so sortno značilna. Je dober po rodnosti in med najbolj sajenimi kloni v Franciji. Syrah kl. 300 (podlaga Ru 140 kl. 265): Je srednje rodna z manjšo maso grozda. Akumulacija sladkorja je srednja, vino je sortno značilno. Masa jagod je manjša. Na primernem rastišču in pravilni oskrbi daje dobro kakovost. Syrah kl. 301 (podlaga Ru 140 kl.265): Rodnost je srednja, masa grozda je večja. Akumulacija sladkorja je srednja. Masa jagod je med večjimi. Syrah kl. 470 (podlaga Ru 140 kl. 265): Rodnost je skromna, masa grozda med najmanjšimi. Dosega največje sladkorne stopnje, vina so odlično strukturirana, intenzivno obarvana, bogata na taninih, z dobro izraženo aromo. Primeren je za vina vrhunskih kakovosti! Zaradi majhnih pridelkov se priporoča za bolj rodovitna tla. Priporočajo ga za vina visoke kakovosti. Merlot kl. 519 (podlaga 3309 Couderc kl. 143): Rodnost je dobra, sposobnost akumulacije sladkorja je srednja, ob primerni obremenitvi daje vino dobre kakovosti. V Franciji ta klon zelo razmnožujejo. 2.3 Primerjani klimatski parametri Temperatura: Za ovrednotenje različnih vinorodnih območij smo uporabili naslednje temperaturne parametre: Povprečno temperaturo zraka v rastni dobi vinske trte: 98 Acta agriculturae slovenica, 83 - 1, junij 2004 ?T Tveg = m -4 6 Vsoto aktivnih temperatur zraka v rastni dobi vinske trte: Vef = ?(Tm-10) Huglinov indeks (IH): 30.09 r(Tmj-10) + (Txj-10)1 ? ( T mj -10) + ^xj -10) 01.04 2 V IH je upoštevana tudi geografska širina oziroma sončno obsevanje. Ta indeks smo izbrali zato, ker je bila pri njem ugotovljena največja korelacija s koncentracijo sladkorja v grozdnih jagodah in je primerljiv z drugimi svetovnimi območji (Huglin, 1986). Padavine: Spremljali smo naslednje dejavnike: Količina in razporeditev padavin v rastni dobi. Potencialna evapotranspiracija (ETP): S ^ Tm a ETP = 0,533 12 110 I Tm- Srednja mesečna temperatura zraka /- Letni kalorični indeks, ki ga izračunamo po naslednjem obrazcu: I=? 12- 1,514 T m m-1 v5y a - Člen, ki ga izračunamo po naslednji enačbi: a = (0,0675 ? I3 - 7,71 ? I2 +1792 ? I + 49239) ? 10-5 S0 - je astronomsko trajanje sončnega obsevanja Direktno merjenje povprečne evapotranspiracije je zelo drago in nenatančno (Kajfež-Bogataj, 1996), zato se okvirne vrednosti določa računsko po Thornthwaitovi metodi (Bergant in Kajfež Bogataj, 1998; Hörmann, 1998). Realna evapotranspiracija (ETR): je tista, ki se dejansko zgodi. Neodvisno od razpoložljivosti vode, ki bi jo omejevala je maksimalna vrednost ETR enaka ETP. Teoretična vodna bilanca (vlažnostni deficit): TVB = P4-9-ETM ETM - maksimalna evapotranspiracija vinske trte, ki znaša: ETM = 0.6? ETP P4-9 - količina padavin v času rastne dobe (april - september) TVB predstavlja razliko med količino padavin v času rastne dobe ter maksimalno evapotranspiracijo. Pokaže nam, ali je v določenem letu na razpolago dovolj padavinske vode za nemoteno rast vinske trte. PRAPROTNIK, T., KOROŠEC-KORUZA, Z.: Prispevek k introdukciji... 99 2.4 Proučevani elementi rasti in rodnosti Odstotek odgnanih očes: V maju leta 2000 (fenofaza 17 (Eichhorn in Lorenz, 1977)) smo v Sečovljah in Ampelografskem vrtu prešteli zimska ter odgnana očesa, za izračun odstotka odgnanih očes. Število odgnanih mladik: mladike smo šteli za izračun relativne rodnosti. Število grozdov/trs: na dan trgatve (Ampelografski vrt – 14. september 2000; Sečovlje – 13. september 2000). Rodnost: tako v Ampelografskem vrtu, kot v Sečovljah smo izračunali realno in relativno rodnost. Realno rodnost dobimo tako, da št.g./trs delimo s številom očes puščenih pri rezi. Pri relativni rodnosti pa število grozdov delimo s številom odgnanih mladik (Huglin, 1986). Povprečna masa grozda (g): To vrednost smo izračunali tako, da smo za vsak trs, količino pridelka delili s številom grozdov. Masa 100 jagod (g): V Ampelografskem vrtu smo na slepo iz vsakega trsa v bloku nabrali po sto jagod ter jih stehtali. V Sečovljah pa iz vsakega bloka. Pridelek/trs: merili smo količino pridelka v kilogramih in sicer tako v Sečovljah, kot v Ampelografskem vrtu za vsak trs posebej. Izmerili smo tudi količino sladkorja (oOe) in skupnih kislin (g/l) in sicer v Ampelografskem vrtu spet za vsak trs v bloku posebej, v Sečovljah pa za vsak blok in sicer dvakrat (31. avgusta in 12. septembra 2000). Vsebnost sladkorja smo merili z refraktometrom, vsebnost skupnih kislin pa s titracijo z NaOH. 2.5 Postavitev poskusa V Sečovljah ter v Ampelografskem vrtu pri Novi Gorici smo v rastni dobi 2000 spremljali elemente rasti in rodnosti štirih klonov sorte Syrah (99, 300, 301, 470) ter enega klona sorte Merlot (519), ki je bil kot vodilna rdeča sorta, postavljen za standard. Za vsak klon smo na obeh lokacijah naključno izbrali 10 trsov, ki so tvorili blok. Meritve in opazovanja smo opravljali izključno na izbranih blokih. Pri tem smo uporabili lastne meritve in opazovanja v letu 2000. 3. REZULTATI 3.1 Temperatura Preglednica 1: Temperaturne razmere na območjih gojenja sorte Syrah. Table 1: Temperature conditions in Syrah growing regions. Huglinov indeks (oC) Huglin index (oC) Lokacija Location Portorož (SI) Nova Gorica (SI) Geografska širina Latitude 45o32' N Povp. T zraka rastne dobe (apr – sep) Average growth period air Temp. 18,7oC Vsota akt. temp. zraka rastne dobe (apr - sep) Effective growth period air temp. sumation 1601oC 2220 2190 Orange (F) Valence (F) Jerrys Plains (AUS) Nuriootpa (AUS) Dolina Napa (USA) Napier (NZ) 45o54' N 44o07' N 44o58' N 32o30' S 34o29' S 38o19' N 39o29' S 18,5oC 18,8oC 17,6oC 21,6oC 18,0oC 17,1oC 16,7oC 1555.oC 1615oC 1402oC 2110oC 1445oC 1307oC 1218oC 2220 2691 3479 3028 2728 2253 Temperaturne vrednosti za Portorož in Novo Gorico so najbližje kraju Orange v južnem delu pokrajine Côtes-du-Rhône in je območje iz katerega izhaja zelo znano 100 Acta agriculturae slovenica, 83 - 1, junij 2004 vino z imenom Châteauneuf-du-Pape, ki je zvrst različnih sort, med katerimi je ena od glavnih Syrah. Po Huglin-u (1986), bi Portorož uvrstili v zmerno toplo, Novo Gorico pa na mejo med zmernim in zmerno toplim temperaturnim območjem. Priporočena vrednost IH za Syrah je 2100. 3.2 Padavine Količina padavin v času rastne dobe vinske trte je najmanjša v kraju Nuriootpa, ter največja v Novi Gorici. V Avstraliji vinograde večinoma namakajo, ter tako ublažijo primankljaj padavinske vode. V ostalih vinorodnih krajih (če ne upoštevamo obeh skrajnih vrednosti: Nuriootpa in Nova Gorica) pade povprečno 422 mm padavin v času rastne dobe. Nova Gorica močno izstopa z izredno velikimi količinami padavin. Preglednica 2: Razporeditev padavin v rastni dobi za območja gojenja sorte Syrah. Table 2: Growth period precipitation distribution for Syrah growing regions. Lokacija Location Apr/Okt3 Maj/Nov Jun/Dec Jul/Jan Avg/Feb Sep/Mar Skupaj Portorož 73 73 80 69 43 117 455 Nova Gorica 130 159 142 126 102 197 856 Valence 71 86 77 43 101 105 483 Orange 62 73 58 39 78 88 398 Jerry's Plains 51 57 69 78 67 56 378 Nuriootpa 45 28 26 19 25 19 162 Dolina Napa - - - - - - - Napier 56 61 58 74 76 74 399 3 Mesec na levi velja za se verno pol oblo, mese c na desni pa za juž no poloblo . Preglednica 3: Potencialna evapotranspiracija (ETP), maksimalna evapotranspiracija za vinsko trto (ETM) ter teoretična vodna bilanca (TVB), za območja gojenja sorte Syrah. Table 3: Potential evapotranspiration (ETP), maximal vine evapotranspiration (ETM) and teoretical water balance (TVB) for Syrah growing regions. Lokacija Location ETP (mm) ETM (mm) TVB (mm) Portorož 400 240 215 Nova Gorica 393 236 620 Valence 383 230 253 Orange 416 250 148 Jerry's Plains 535 321 57 Nuriootpa 430 258 -96 Dolina Napa - - - Napier 358 215 184 PRAPROTNIK, T., KOROŠEC-KORUZA, Z.: Prispevek k introdukciji... 101 3.3 Spremljanje rasti in rodnosti Največji odstotek odgnanih očes na obeh lokacijah je pri sorti Merlot 519. Vsi kloni sorte Syrah v odstotku odgnanih očes zaostajajo za standardom! Preglednica 4: Povprečni elementi rodnosti na trto po klonih, lokacija Sečovlje (2000). Table 4: Average elements of growth and fertility for Syrah and Merlot clones, location Sečovlje (2000) Element rodnosti Fertility element Syrah 99 Syrah 300 Syrah 301 Syrah 470 Merlot 519 Št. očes 38,0 33,3 31,7 19,7 32,2 Št. odg. očes 27,4 23,4 20,8 13,5 24,8 Odst. odg. očes 73,0 70,6 65,6 74,2 77,2 Št. mladik 28,5 25,3 22,6 14,4 25,9 Št. rod. mladik 24,8 20,8 18,7 11,8 22,8 Odst. rod. mlad. 87,5 81,7 82,4 83,2 87,9 Povp. št. gr./trs 50,2 42,3 34,0 23,1 42,8 Povp. teža gr. 161,9 193,0 156,0 225,7 133,2 Masa 100 jagod 128,4 128,1 118,4 127,6 87,5 Realna rodnost 1,35 1,26 1,08 1,32 1,33 Rel. rodnost 1,75 1,65 1,49 1,62 1,64 Preglednica 5: Povprečni elementi rodnosti na trto po klonih, lokacija Ampelografski vrt (2000). Table 5: Average elements of growth and fertility for Syrah and Merlot clones, location Ampelografski vrt ( 2000). Element rodnosti Fertility element Syrah 99 Syrah 300 Syrah 301 Syrah 470 Merlot 519 Št. očes 18,5 15,0 14,9 12,3 18,6 Št. odg. očes 15,5 11,8 12,7 8,6 16,0 Odst. odg. očes 84,1 79,7 85,2 68,7 86,4 Št. mladik 15,9 12,4 13,5 10,8 16,8 Št. rod. mladik 15,0 11,3 12,4 9,1 16,5 Odst. rod. mlad. 94,3 90,5 92,2 84,3 98,4 Povp. št. gr./trs 27,7 19,7 24,7 18,5 29,3 Povp. teža gr. 230,5 229,1 275,0 161,8 186,9 Masa 100 jagod 181,1 177,5 210,2 182,3 135,2 Realna rodnost 1,50 1,34 1,65 1,46 1,58 Rel. rodnost 1,72 1,60 1,83 1,69 1,75 Vsi kloni ter standard so imeli v Sečovljah manjše vrednosti za realno rodnost kot v Ampelografskem vrtu, nekaj te razlike odpade na razlike v obremenitvi nekaj pa na razlike v gojitveni obliki. Pri casarsi se namreč šparoni ne privezujejo na oporo, posledica tega pa je določen del polomljenih mladik, nekaj zaradi mase lastnega pridelka, nekaj pa zaradi vetra. Casarsa je znana tudi pod imenom prostoviseča 102 Acta agriculturae slovenica, 83 - 1, junij 2004 gojitvena oblika, zaradi prej omenjenega dejstva, so jo nekateri pridelovalci prekrstili kar v 'prostolomečo'. Kloni sorte Syrah imajo podobne povprečne vrednosti za maso jagode, tako v Sečovljah kot v Ampelografskem vrtu. V Sečovljah imajo kloni 99, 300 in 470 povsem enake vrednosti. V Ampelografskem vrtu manjšo povprečno maso jagode lahko razložimo z večjo količino padavin in z manjšo obremenitvijo. Tako kot v Sečovljah, tudi v Ampelografskem vrtu po povprečni masi jagode odstopa klon 301. V Sečovljah pokaže manjše, v Ampelografskem vrtu pa večje vrednosti, kot ostali trije kloni sorte Syrah. Standard ima na obeh lokacijah najmanjšo povprečno maso jagode. V Sečovljah je povprečna masa grozda manjša od tiste v Ampelografskem vrtu pri klonih 99, 300, 301 in pri standardu. Klon 470 je edini, ki ima v Sečovljah težji grozd kot v Ampelografskem vrtu. Standard ima v Sečovljah lažji grozd od vseh klonov sorte Syrah, v Ampelografskem vrtu je pa težji le od klona 470. Tako kot za maso jagode, ima klon 301 tudi za povprečno maso grozda največjo vrednost med vsemi kloni v Ampelografskem vrtu , najmanjšo pa v Sečovljah. 3.4 Količina in kakovost pridelka V Sečovljah klona 99 in 300 prednjačita po količini pridelka, vendar za ostalimi kloni in standardom zaostajata po vsebnosti sladkorja v času trgatve. Največjo vsebnost sladkorja smo določili pri standardu, vendar ima glede na klona 99 in 300 manjšo maso pridelka. Klon 301 ima kljub manjšemu pridelku, glede na standard precej manj sladkorja. Klon 470 ima najmanjši pridelek med vsemi kloni ter največ sladkorja, po katerem zaostaja le za standardom. Preglednica 6: Količina in kakovost pridelka za 4 klone sorte Syrah in standard na lokaciji Sečovlje (2000). Table 6: Yield quantity and quality for 4 clones of the Syrah variety and standard on location Sečovlje (2000). Syrah 99 Syrah 300 Syrah 301 Syrah 470 Merlot 519 Pridelek (kg/trs) 7,5 7,9 5,3 4,3 5,5 Sladkor (oOe) 76,8 76,8 81,7 87,6 92,6 Kisline (g/l) 7,65 6,60 6,75 6,22 7,50 Po vsebnosti skupnih kislin izstopa klon 300, ki kljub največjemu pridelku pokaže precej majhno vsebnost skupnih kislin. Klon 99 ima večjo vsebnost skupnih kislin od standarda. Najmanjšo količino skupnih kislin ima skladno z najmanjšim pridelkom klon 470. PRAPROTNIK, T., KOROŠEC-KORUZA, Z.: Prispevek k introdukciji... 103 Preglednica 7: Količina in kakovost pridelka za 4 klone sorte Syrah in standard na lokaciji Ampelografski vrt (2000). Table 7: Yield quantity and quality for 4 clones of the Syrah variety and standard on location Ampelografski vrt (2000). Syrah 99 Syrah 300 Syrah 301 Syrah 470 Merlot 519 Pridelek (kg/trs) 6,3 4,5 6,8 3,1 5,4 Sladkor (oOe) 80,0 84,6 81,6 84,8 91,7 Kisline (g/l) 6,78 7,15 6,92 6,43 7,2 Največjo vsebnost sladkorja v Ampelografskem vrtu pokaže standard, sledita mu klona 470 in 300, ki pa zaostajata po količini pridelka. Najmanjšo vsebnost sladkorja smo določili pri klonih 301 in 99, ki imata skladno s tem tudi največji pridelek. Največjo količino skupnih kislin v Ampelografskem vrtu je pokazal standard, sledita mu klona 300 in 301. Prvi je kljub majhnemu pridelku, pokazal precej veliko vsebnost skupnih kislin, vsaj v primerjavi z bolj rodnima klonoma 301 in 99. Najmanjšo vsebnost skupnih kislin, kakor tudi najmanjši pridelek smo določili pri klonu 470. 4 SKLEPI Med posameznimi svetovnimi območji, kjer gojijo sorto Syrah so velike klimatske razlike, kar priča o veliki uporabnosti in prilagodljivosti sorte Syrah. Podnebne razmere v koprskem vinorodnem okolišu se še najbolj približajo tistim iz južnega dela pokrajine ob reki Rhône. Obe lokaciji imata identične klimatske parametre. Klimatski parametri za postajo Nova Gorica so tako najbližje tistim iz zgoraj omenjene francoske pokrajine le, da je količina padavin v času rastne dobe dvakrat večja. Sorta Merlot, ki je ena od vodilnih rdečih sort v obeh vinorodnih okoliših, doseže za 10oOe večjo sladkorno stopnjo kot Syrah. V enakih razmerah je torej sorta Merlot z vinogradniškega stališča v obeh vinorodnih okoliših boljša. Vendar smo mnenja, da bi ob primerni izbiri gojitvene oblike, obremenitve, mikrolokacije, klona, itd. lahko dobili precej boljše rezultate. Viden je vpliv obremenitve na odstotek odgnanih očes. Pri sorti Syrah so manjše vrednosti za realno rodnost v primerjavi s sorto Merlot. Še posebej izstopa klon 301, ki v Sečovljah pokaže najmanjšo v Ampelografskem vrtu pa največjo realno rodnost. V Sečovljah in Ampelografskem imata tako Syrah (povprečje vseh klonov), kot Merlot povsem enake vrednosti relativne rodnosti. Sorta Syrah ima večjo povprečno maso jagode kot sorta Merlot. Znotraj klonov sorte Syrah pokaže večja odstopanja za povprečno maso jagode klon 301, ki v Sečovljah doseže najmanjšo, v Ampelografskem vrtu pa največjo vrednost. Enako velja za povprečno maso grozda, pri čemer ima sorta Merlot lažji grozd kot sorta Syrah. Pri primerjavi posameznih klonov ugotovimo, da so rezultati skladni z navedbami v literaturi. V koprskem vinorodnem okolišu je zelo roden tudi klon 300, v vinorodnem okolišu Vipavska dolina pa klon 301. 104 Acta agriculturae slovenica, 83 - 1, junij 2004 Sorta Syrah kaže slabše rezultate pri spremljanju rasti in rodnosti v primerjavi s sorto Merlot, tako v Koprskem, kot v Vipavskem vinorodnem okolišu. Kljub temu pa predlagamo, da se sorta Syrah uvrsti med dovoljene sorte v sortiment Koprskega in Vipavskega vinorodnega okoliša, predvsem kot dopolnitev in zaradi njene vse večje priljubljenosti v svetu, kar jo postavlja med tržno zelo zanimive sorte. 5 VIRI Audegin L., Boidron R., Bloy P., Grenan S., Leclair Ph., Boursiquot J.M. 1999. L'expérimentation des clones de vigne en France, Etat des lieux, méthodologie et perspectives. Progres agricole et viticole, 116, 22: 486 – 491. Bergant K., Kajfež Bogataj L. 1998. Possible impact of climate change on spatial distribution of potential soil moisture deficit areas in Slovenia. V: 2nd European Conference on Applied Climatology. 19 – 23. oct. 1998. Vienna, Central Institute for Meteorology: [1 - 6]. Bisson J. 1999. Le mythe oriental de la Syrah persiste! Progres agricole et viticole, 116, 20: 433. Chao Wu-ji M. 2000. La viticulture et les cépages de la Chine. Progres agricole et viticole, 117, 3: 62. Eichhorn K.W., Lorenz H. 1977. Phoenologische Entwicklungstadien der Rebe. – Nachrichten des deutschen Pflanzen – schutzdienst, 29: 119 – 120. ENTAV, INRA, ENSAM, ONIVINS. 1995. Catalogue des variétés et clones de vigne cultivés en France. ENTAV: 357 str. Galet P. 1989. Cépages et vignobles de France. Tome II. L'ampélographie Française. Montpellier, Imprimerie Charles Déhan: 400 str. Gladstones J. 1992. Viticulture and environment. 1. izdaja. Adelaide, Winetitles: 310 str. Hörmann G. (1998). SIMPEL – Speichermodelle zum Bodenwaserhaushalt, Ökologiezentrum der Universitat. Kiel: 52 str. Huglin P. 1986. Biologie et écologie de la vigne. Paris, Editions Payot Lausanne: 372 str. Kajfež-Bogataj L. 1996. Vaje iz meteorologije. Ljubljana, BF, Oddelek za agronomijo: 100 str. Sanderson B. 2001. Top 100 – our annual roundup of the year's most exciting wines. Wine Spectator: 26, 15: 39-70. Truel P. 1992. La Syrah dans le monde présentation des vignobles. Progres agricole et viticole, 109, 17: 363 – 368.