Pregled flore zahodnega Dolinskega (Prekmurje, Slovenija) (kvadranti 9363/3, 9363/4, 9463/1 in 9463/2) - Bakan, Branko (Scopolia, 2011)
Članek obravnava floro praprotnic in semenk zahodnega dela Dolinskega (Prekmurje), ki leži v mreži srednjeevropskega kartiranja flore v kvadrantih 9363/3, 9363/4, 9463/2 ter 9463/1. Po fitogeografski razdelitvi Slovenije sodi obravnavano območje v subpanonsko regijo z vplivi zmernega celinskega podnebja. Rezultat terenskih florističnih popisov predstavlja seznam taksonov,ki je delno dopolnjen tudi iz drugih virov. Popisanih je 782 taksonov, od tega je 21 taksonov prvič ugotovljenih za Prekmurje, 5 taksonov pa prvič popisanih za subpanonsko regijo. Potrdili smo uspevanje 1 vrste, ki je v Sloveniji veljala za izumrlo. Popisanih je 69 taksonov z rdečega seznama praprotnic in semenk. Predstavljena analiza horološkega spektra pokaže prevlado elementov širšega evropskega prostora (50%) in kozmopolitskih vrst (13,2%). Presenetljivo nizek je delež panonskih in drugih vzhodnih elementov (2,6%). Analizirali smo tudi spekter življenjskih oblik, ki pričakovano odraža največji delež hemikriptofitov (42,7%) in terofitov (20%), velik pa je tudi delež fanerofitov (11,3%). Posebej obravnavane so redke vrste tega območja: Achillea ptarmica, Arenaria leptoclados, Agrostemma githago, Alisma lanceolatum, Bromus squarrosus, Buttomus umbellatus, Callitriche cophocarpa, Capsella rubella, Carex buekii, Carex strigosa, Conium maculatum, Cyperus glomeratus, Draba muralis, Equisetum pratense, Euphorbia palustris, Fritillaria meleagris, Gagea spathacea, Galium pumilum, Gentiana pneumonanthe,Gnaphalium luteoalbum, Hemerocallis lilioasphodelus, Hottonia palustris, Iris sibirica subsp. sibirica, Lemna gibba, Leonurus cardiaca, Lythrum hyssopifolia, Montia minor, Muscari comosum, Myosotis discolor, Najas minor, Narcissus poeticus subsp. radiiflorus, Ophioglossum vulgatum, Peplis portula, Polygonatum latifolium, Potamogeton lucens, Potentilla supina, Ranunculus trichophyllus subsp. trichophyllus, Rorippa amphibia, Rumex palustris, Sagina apetala subsp. apetala, Scirpus radicans, Scutellaria hastifolia, Spergularia marina, Verbascum phoeniceum, Veronica catenata in V. scutellata.
Keywords: botanika; Rhododendron-Park Bremen; semenke; praprotnice; seznami; Dolinsko; Prekmurje; Slovenia; Slovenija