Settlements, landscape and palaeoclimate dynamics on the Ižica floodplain of the Ljubljana Marshes - Budja, Mihael (Documenta Praehistorica, 2008)
V članku predstavljamo rezultate radiokarbonskega (14C) datiranja organskih depozitov v paleostrugah, ki smo jih kartirali z LiDAR posnetkom površja v poplavni ravnici Ižice. Dokazujemo, da so paleostruge in prazgodovinsko naselje Maharski prekop sočasni. Ugotavljamo, da se spremembe v rečni mreži in hidrološkem režimu časovno prekrivajo z nizom klimatskih anomalij v holocenu.
Keywords: Ljubljana Marshes; Ljubljansko barje; prazgodovina; poselitev; naselja; klimatske spremembe; paleoklimatologija; datiranje; neolitik