Travmatska luksacija kolka pri otroku - Ovnič, Stanislav (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Travmatska luksacija kolka je pri otroku redka poškodba. Načeloma ločimo luksacijo kolka pri otroku, ki je mlajši od 5 let, kjer že najmanjša poškodba, zdrs ali padec iz nizke višine povzroči izpah kolka in travmatski izpah kolka pri adolescentu, ki ga običajno povzroči večja poškodba, npr. prometna nesreča ali padec. Je urgentno stanje, ki zahteva takojšnjo repozicijo. Uspešno repozicijo je potrebno potrditi z rentgenskim slikanjem, kjer je jasno vidna koncentrična redukcija glavice stegnenice v acetabulumu. Napoved izida je boljša, če je repozicija narejena v prvih 6 urah po izpahu. Ponavadi je repozicija enostavna. lnterpozicija kapsule, labruma ali osteohondralnega fragmenta onemogočajo koncentrično repozicijo. Tedaj je potrebna odprta - krvava repozicija. Najpogostejši kasni posledici izpaha kolka sta nekroza glavice stegnenice ter zgodnja artroza. Smernice za nadaljevanje zdravljenja po repoziciji niso izdelane. Zaključki Predstavljen je primer posteriorne luksacije kolka pri 3-letni deklici, ki je nastal po banalni poškodbi. Zdravljenje je bilo konzervativno z zaprto repozicijo in kasnejšim razbremenjevanjem noge.
Keywords: child; Child, Preschool; Femur Head Necrosis; Femur, glavica, nekroza; Hip Dislocation; izpah kolka; kolčni sklep; Kolk, dislokacija; otroci; Otrok predšolski; poškodbe; Rane in poškodbe; therapy; Wounds And Injuries; zdravljenje