The complexity of porous structure of building materials - Samec, Marko (visokošolska dela, 2011)
V doktorski disertaciji je vzpostavljena povezava med strukturo (v topološkem smislu) v poroznem prostoru in dinamiko nabitih delcev v porozni snovi na primeru elementov trajnostnih gradbenih materialov, kot so glina, cement in zemljina. Opravljeno delo je kombinacija eksperimentalnih raziskav in modeliranja pridobljenih rezultatov z uporabo naprednih in razširjenih mrežnih modelov za modeliranje strukture por ter generaliziranega modela prevodnosti. Glavni zaključek doktorske disertacije je dokaz, da obstaja povezava med porozno strukturo in dinamiko nabitih delcev v porozni strukturi.To je bilo doseženo z izvedbo dveh eksperimentov: porozna struktura poroznih gradbenih materialov (vzorci zemljin, glin, cementov ter mešanic cementa in gline) je bila raziskana z uporabo najsodobnejše rentgenske računalniške mikrotomografije, medtem ko je bila dinamika nabitih delcev v vzorcih preučevana z nizkofrekvenčno dielektrično spektroskopijo. Raziskave opravljene in opisane v disertaciji so usmerjene k napredku razumevenja transportnih pojavov in porozne strukture poroznih materialov, kar je izrednega pomena za reševanje gradbenofizikalnih problemov pri prenosu vlage skozi ovoj stavbe, interakciji med zgradbo in tlemi in pri transportu kontaminantov v bližini odlagališč odpadkov, kjer je transport vlage skozi zemljino lahko vir onesnaževanja.
Keywords: dielektrična spektroskopija; Disertacije; Gradbeni materiali; Poroznost; rentgenska računalniška tomografija; teorija kompleksnih mrež; transport