Safeguarding creditors in the course of simplified reduction of subscribed capital - Drnovšek, Gregor (Naše gospodarstvo, 2015)
Osrednji značilnosti poenostavljenega zmanjšanja osnovnega kapitala sta zelo ozek namen in oslabljeno varstvo upnikov. Namen je pravzaprav le en, namreč sanacija. Od finančno prizadete družbe je težko pričakovati, da bo pri zmanjšanju osnovnega kapitala, ki je namenjeno sanaciji, sposobna varovati upnike po merilih, ki veljajo pri rednem zmanjšanju osnovnega kapitala. V prispevku avtor analizira namen poenostavljenega zmanjšanja osnovnega kapitala in zakonsko ureditev varstva upnikov. Pri tem z metodo deskripcije, vsebinsko analizo in primerjalnopravno študijo utemelji, zakaj je pravna ureditev varstva upnikov prešibka glede na učinke te oblike zmanjšanja osnovnega kapitala, in predlaga spremembo zakonske ureditve.
Keywords: podjetja; Das Kapital; kapital; zmanjšanje; kapitalska razmerja; dolgovi; upniki